Nemaju zube, a jedu ogromne količine hrane. Upoznajte kitove usane

Foto: Pexels

Kitovi usani izvanredni su morski sisavci koji posjeduju osobitost zbog koje su nam iznimno zanimljivi. Naime, to su životinje koje konzumiraju ogromne količine hrane unatoč nedostatku zubi. Svoje ime duguju upravo tom nedostatku zbog kojeg su razvili "usi" koje se nalaze u gornjoj čeljusti i služe im za filtriranje hrane.

Budući da nemaju čime žvakati hranu, kitovi usani uvlače ogromne količine vode kroz usta, a usi, koje su prekrivene finim čekinjama, djeluju kao sito i hvataju plijen koji se nalazi u vodi. Za vrijeme hranjenja, kitovi ubrzavaju kretanje i širom otvaraju usta kako bi progutali ogromne količine vode i plijena te pritom gotovo udvostručuju svoju težinu. Voda se zatim izbacuje, a plijen ostaje zarobljen između usi.

Usta im se mogu značajno proširiti, a njihove donje čeljusti jedinstveno su prilagođene; lijeva i desna polovica odvojene su i labavo spojene na lubanju. Ova prilagodba pruža potrebnu fleksibilnost za velike napore hranjenja.

Znanstvenici su 2012. godine otkrili organ koji koordinira širenje grla i pokret čeljusti za savršeno gutanje ovih kitova. Ovaj "gutljaj" kita usana je "najveći biomehanički događaj na Zemlji", a samo tri ovakva gutljaja jednaka su dnevnoj potrošnji energije prosječnog čovjeka. Međutim, svaki gutljaj daje do 90 puta više kalorija od potrošenih, što je dovoljno da prosječan čovjek živi mjesec dana, piše Discover Wildlife.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.