OPASNI KLAS DIVLJEG ŽITA

Noćna mora pasa i njihovih vlasnika: Neugodan i opasan stoklas

Foto: 123RF

VLASNICIMA pasa uglavnom je dobro poznat i apsolutno omražen izraz "klas". Riječ je o problemu s kojim su se mnogi od njih nažalost već susreli prilikom šetnji u prirodi. Nije nimalo bezazlen, vrlo je neugodan i bolan, a može izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme.

Klas divljeg žita ili stoklas je oštro, bodljikavo sjeme koje se može naći u prirodi. Poput strijele, vrlo lako prolazi kroz kožu ljubimaca i kreće se samo prema naprijed. Najčešće se zabije kroz kožu između prstiju na šapama, no može se naći i u uhu, nosu, oku ili genitalijama. Zataknuti se može bilo gdje na tijelu. Uzrokuje upalu, otečenje i bolnost.

U većini slučajeva klas neće otpasti sam od sebe jer ima tendenciju stalnog probijanja u kožu i migracije, zbog čega je i dobio naziv "strelica". Ako se ne ukloni na vrijeme vrlo ga je teško izvući, zbog oblika vlati koje su nazubljene prema natrag i sprječavaju izvlačenje klasa. Ako ga niste na vrijeme primijetili i uklonili, odnosno ako se klas zabije duboko pod kožu, doći će do upale tkiva.

Pas će lizati mjesto koje je bolno i otečeno, a može i šepati. Upalu uslijed tog stranog tijela je moguće primijetiti i tako što se između prstiju pojavi gnojna oteklina. Na vrhu otekline bit će mala rupica - mjesto na koži kroz koju se klas trave uvukao. Nažalost, u toj fazi klas najčešće nećete moći izvući samostalno - vrlo je vjerojatno da se probio dublje u tkivo samog ekstremiteta. Stoklas koji se zabode u tkiva s vremenom se raspada i trune izazivajući lokalne upale različitog stupnja. U ovoj fazi je nužan posjet veterinaru. Također, teži slučajevi iziskuju kiruršku obradu. 

Pas može i pojesti stoklas. Neki psi često jedu travu, u kojoj se može naći i ova neugodna strelica, a pritom je uglavnom riječ o psima koji imaju probleme sa želucem. Žvakanjem i gutanjem trave, koja mehanički podražuje sluznicu želuca, oni zapravo provociraju povraćanje. Posljedično se često javljaju i proljevi zelene boje, a u izmetu se mogu naći vlati neprobavljene trave. Kada se u pojedenoj travi zatekne i klas, to predstavlja dodatni razlog za zabrinutost vlasnika ljubimca. Ako je pas biljku polako žvakao, izvjesna je djelomična destrukcija vlakana koja može ublažiti situaciju. Moguće je i da se stoklas pod utjecajem probavnih sokova omekša i da ga pas izbaci zajedno s ostalim sadržajem. U svakom slučaju je najbolje potražiti stručnu pomoć i odvesti psa na temeljit veterinarski pregled kako bi se postavila točna dijagnoza.

To se savjetuje i kada je riječ o oteklini među prstima psa. Na takvu promjenu uvijek treba obratiti pažnju jer osim opasnog stoklasa može imati i različite druge uzroke, koje je potrebno dijagnosticirati te utvrđeni uzrok pravodobno ukloniti. Veterinarski pregled je jedini način da se utvrdi o kakvoj se promjeni radi i da se odredi odgovarajuća terapija. Stoga u ovakvim situacijama bez odlaganja obratite svome veterinaru koji će obaviti pregled ljubimca i na temelju nalaza postaviti dijagnozu te pristupiti na najprikladniji način tretiranju postojećeg stanja i pomoći vašem ljubimcu.

Želite li doznati više o stoklasu, posjetite veterinarske ljekarne koje se nalaze unutar svake trgovine Pet centar.

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Pročitajte više