Novo istraživanje pokazuje da psi najbolje uče nove trikove uz ove dvije nagrade

Foto: Pixabay

NOVO istraživanje otkriva da, ako želite pomoći svom psu da bude bolji u učenju novih trikova i zapovijedi, poslastice nisu najbolja nagrada za dobro ponašanje.

U travnju 2024., Odjel za etologiju Sveučilišta Loránd Eötvös u Budimpešti objavio je u časopisu Scientific Reports istraživanje koje pokazuje da psi bolje uče kada ih za nagradu pomazite ili pohvalite, piše Parade Pets.

U istraživanju su sudjelovala 24 psa, svaki u dobi između jedne i devet godina, među kojima je bilo 11 mužjaka i 13 ženki. Šest pasa bili su mješanci, dok su ostali bili čistokrvni psi. Koristeći jedinstvenu metodologiju, treneri pasa pokušali su naučiti pse novim zapovjednim riječima za trikove koje su psi već znali.

Foto: Unsplash

Maženje i riječi pohvale su najbolji poticaj za pse

Psi su bili podijeljeni u dvije grupe. U prvoj grupi treneri su mazili i hvalili pse kada bi ih poslušali te su im dali i poslasticu kao nagradu. Treneri nisu smjeli grditi pse iz prve grupe.

U drugoj grupi, treneri su grdili pse kada bi učinili nešto loše, a kao nagradu za dobro ponašanje dali bi im samo poslasticu, bez maženja ili riječi pohvale.

Rezultati istraživanja pokazuju da su psi iz prve grupe bili puno uspješniji u učenju, što nam ukazuje na važnost pohvala i maženja tijekom treninga. 

Isto tako, istraživači tvrde da grdnja i nedostatak pohvale mogu uzrokovati stres kod pasa, pogotovo kada ih podučava trener. Vlasnici pasa trebali bi uzeti u obzir ove činjenice tijekom odabira metode treninga svojih ljubimaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.