Od danas su dopuštene petarde. Kako pomoći ljubimcima koji se boje pucnjave?

Foto: Shutterstock

OD DANAS do 1. siječnja službeno je dopuštena uporaba pirotehnike - osim petardi i redenika, koji su potpuno zabranjeni cijelu godinu. To znači da će mnogi kućni ljubimci ovih dana proživljavati popriličan stres zbog pucnjave. Kako bismo im olakšali stres i anksioznost, evo nekoliko savjeta.

Unaprijed pripremite prostor

Prije nego što počnu vatrometi i petarde, pripremite siguran prostor za svog ljubimca. Otvorite prozore kako biste smanjili buku, zatvorite zavjese kako bi svjetla izvana bila manje vidljiva i omogućite im da se sklone u svoju omiljenu kutiju, kućicu ili kavez. Ova "skloništa" će im pružiti osjećaj sigurnosti.

Zatvorite vrata i prozore

Važno je zatvoriti sva vrata i prozore kako biste spriječili bijeg ili pokušaj bijega. Ako vaš ljubimac živi izvan kuće, bilo bi dobro da ga sklonite unutra tijekom ovog perioda.

Slušalice

Kako biste smanjili zvuk petardi i vatrometa, možete koristiti specijalne slušalice za ljubimce koje su dostupne na tržištu. Osim toga, možete pustiti umirujuću glazbu ili televiziju kako biste preusmjerili pažnju ljubimca i zamaskirali buku vani.

Ostanite s njima

Vaša prisutnost može značiti sve za vašeg ljubimca tijekom ovih stresnih trenutaka. Ostanite s njima, smirujte ih, mazite i razgovarajte kako biste im pokazali da nisu sami i da je sve u redu. Budite strpljivi jer će vaša podrška imati velik utjecaj na njihovu emocionalnu stabilnost.

Koristite prirodne smirujuće tvari

Ako je vaš ljubimac posebno osjetljiv na buku i stres, razmislite o korištenju prirodnih smirujućih tvari, poput lavande ili kamilice. Postoje i posebni proizvodi za ljubimce koji sadrže ove sastojke i mogu im pomoći da se opuste.

Posavjetujte se s veterinarom

Ako znate da vaš ljubimac pati od ozbiljnog straha ili anksioznosti tijekom bacanja petardi i vatrometa, posavjetujte se s veterinarom. Oni mogu preporučiti odgovarajuće lijekove ili terapije kako bi vašem ljubimcu pomogli da lakše prebrodi ovaj stresni period.

Zapamtite, novogodišnji period može biti stresan za vaše ljubimce, ali uz odgovarajuće pripreme i pažnju, možete im pomoći da prođu kroz ove trenutke što manjeg stresa. Vaša briga i podrška su ključne kako biste im omogućili siguran i sretan početak nove godine.

Više savjeta možete pronaći OVDJE.

>>Ovo je popis svih 48 gradova i općina u Hrvatskoj koji će u Novu ući bez vatrometa

Pročitajte više