Omamljeno mladunče smeđeg medvjeda spašeno nakon što se prejelo "ludog meda"

Screenshot: Twitter

MLADUNČE smeđeg medvjeda spašeno je u Turskoj u četvrtak nakon što je konzumiralo pretjeranu količinu "ludog meda".

Ludi med, poznat kao "deli bal" na turskom, u malim količinama proizvode pčelari u šumovitim područjima na visokoj nadmorskoj visini, kao što su planine Kaçkar iznad Crnog mora. Ako se pčele hrane dovoljnom količinom nektara rododendrona, koji proizvodi snažan neurotoksin zvan grajanotoksin, blatnocrveni med koji proizvode imat će oštar miris i gorak okus.

Osim što pogađa osjetila, deli bal, koji se proizvodi samo u Turskoj i u podnožju Himalaja, široko se koristi u tradicionalnoj medicini i kao rekreacijska droga kod mlađih potrošača. Smatra se da gutanje male žlice ili uzimanje s vrućom vodom ili prokuhanim mlijekom izaziva osjećaj euforije, a ponekad čak i halucinacije.

Međutim, prevelika konzumacija može sniziti krvni tlak na potencijalno opasne razine i izazvati mučninu, nesvjesticu, napadaje, aritmiju i, u rijetkim slučajevima, smrt. Deseci ljudi godišnje budu primljeni u bolnicu u Turskoj zbog trovanja ludim medom, a sada se to dogodilo i mladunčetu smeđeg medvjeda.

Videosnimka pokazuje vidno dezorijentiranu ženku medvjeda koja ne može održati ravnotežu dok pokušava sjesti u stražnji dio kamiona. Životinju su do vozila prevezli mještani koji su je spasili iz šume u turskoj pokrajini Duzce nakon što su pretpostavili da je omamljena ludim medom. 

Dužnosnici turskog ministarstva poljoprivrede rekli su da je životinja u dobrom stanju nakon što ju je veterinar zbrinuo i da će vjerojatno biti puštena u divljinu sljedećih dana, prenosi Ladbible.

Pročitajte više