Oprema za tigrice: Na što obratiti pažnju prilikom kupnje?

 Foto: www.123rf.com

PAPIGA tigrica potječe iz Australije gdje ih je 1770. otkrio kapetan James Cook. U Europi gdje ih je donio prirodoslovac John Gould pojavljuju se sredinom 19. stoljeća i vrlo brzo postaju omiljeni kućni ljubimci.

O tome što bi trebali znati prije kupnje same papigice već smo pisali, a danas idemo korak dalje. Osvrnut ćemo se što sve spada pod opremu za tigrice i na što treba paziti prilikom kupnje iste.

Krletka za tigricu

Minimalne dimenzije krletke za jednu tigricu trebaju biti 30x45x45 cm, ali kao i kod ostalih vrsta ljubimaca koji žive u kavezima/krletkama i u ovom slučaju vrijedi pravilo: što veće to bolje. Pogotovo je to važno ako (što preporučujemo) nabavljate dvije ptice.

Iako u pet shopovima postoje krletke manjih dimenzija savjetujemo da ih izbjegavate jer ptice u njima neće biti sretne. Krletka treba biti dovoljno velika da osim ptica u nju stane i ostala oprema, bez da sve bude nabacano tako da ptice ne mogu raširiti krila.

Prečke i penjalica
Ono bez čega tigrica u krletki ne može jest minimalno jedna stabilna prečka (preporuka je više njih) na kojoj će ona odmarati. Preporuka je da prečke budu drvene, a radite li ih sami pazite da drvo koje ste odabrali nije bilo tretirano kemikalijama. Plastične kupovne prečke izbjegavajte. Uz prečke tigrice u krletki trebaju imati i penjalice koje se postavljaju na vrh krletke, na koje će papigice slijetati, penjati se.

Ostala oprema


U obaveznu opremu za papigice tigrice spadaju i posuda za hranu, vodu, raznovrsne igračke, sipina kost za brušenje kljuna i podloga koja se postavlja na dno krletke (pijesak ili stelja). Što god stavili na dno krletku redovito treba čistiti. Ne samo zbog neugodnih mirisa, već kako jedeći hranu s poda ptice ne bi jele i vlastiti izmet.

Gdje smjestiti krletku?

Za kraj ne manje važno jest odabir mjesta gdje postaviti krletku za tigrice. Najgora mjesta su ispred prozora ili uz vrata gdje ima propuha. Osim propuha smeta im i direktno sunce.

Pročitajte zanimljivosti o tigricama

Najbolje mjesto za krletku je u kutu dnevne sobe/blagovaonice gdje uvijek ima nekoga tko će tigrici praviti društvo. Nabavljate li pticu kao ljubimca za dijete ne preporučuje se istu držati u dječjoj sobi jer će tamo, dok u njoj nema djece biti sama, a tigrice to ne vole.

Vlasnik ste tigrice ili imate iskustva s njima? U komentarima podijelite vaše mišljenje s našim čitateljima.

Pročitajte više