Osam pasmina mačaka koje uvijek izgledaju mrzovoljno

Foto: Shutterstock

NEKE pasmine mačaka uistinu izgledaju kao da svako jutro ustaju na krivu šapu. Njihova lica odaju dojam da im stalno nešto smeta ili da im njihovi vlasnici opako idu na živce. Svjesni smo da samo tako izgledaju, ali to nas ne sprječava da nas njihova mrzovoljna lica svako jutro nasmiju.

Svaka mačka može imati mrzovoljan izraz lica, ali postoje i one pasmine koje su taj izgled podigle na višu razinu pa nikada ne znate hoće li vas ogrebati ili zatražiti da ih mazite. Vjerojatno vam najprije pada na pamet perzijska mačka, međutim, ona nikako nije jedina.

Perzijska mačka

Zbog svog "ravnog" lica i velikih očiju, perzijske mačke često izgledaju kao da ni s kime ne žele imati posla. Ipak, njihova narav nimalo ne opravdava njihov izgled. Postoji dobar razlog zašto su ove mačke stoljećima simbol luksuza i jedna od najpopularnijih mački ljubimaca na svijetu, a to je njihova mirna i blaga narav. Iznimno su društvene i prijateljski nastrojene prema ljudima.

Himalajska mačka

Himalajska mačka, slično kao i perzijska, ima iznimno ravno lice s velikim očima i malenom njuškicom, te zbog toga izgleda veoma mrzovoljno. Kao i kod perzijske mačke, izgled nema veze s njezinim temperamentom, pa ćete i u ovoj pasmini pronaći divnog ljubimca. Radi se o vrlo zaigranim mačkama, pa se nemojte začuditi ako iz čistog mira i dosade dobiju napad energije i počnu trčati po sobi.

Škotski fold

Mačka sa specifičnim oblikom ušiju, po kojima je i dobila ime, ponekad izgleda kao da smišlja urotu protiv vas. Neki vlasnici kažu da, iako su često prijateljski raspoložene, postoje trenuci kada se mrzovoljan izgled lica ove mačke itekako slaže s njihovim karakterom. Kažu da nema posebnog razloga za takvo ponašanje, već je to temperament mačke.

Munchkin

Ovo su mačke kojima je teško odoljeti. Njihove kratke noge osvajaju srca svih koji ih ugledaju, ali su mogući razlog njihove ponekad mrzovoljne prirode. Naime, radi ove genetske osobitosti, munchkin mačke nisu toliko brze i okretne kao druge mačke, pa je moguće da ih to ponekad čini nervoznima i mrzovoljnima, posebno ako požele dosegnuti nešto i u tome ne uspiju.

Sphynx

Mačke bez dlake često izgledaju vrlo mrzovoljno. Sphynx mačke brzo uče i iznimno su zanimljivi ljubimci; međutim, ako im se ne pruža dovoljno pažnje, mogu postati nezadovoljne i krenuti s izvođenjem nestašluka. Također, ako im se nešto ne sviđa, ova će mačka opravdati svoj mrzovoljni izgled.

Selkirk Rex

Kovrčava pasmina mačke, Selkirk Rex, uvijek izgleda kao da je na nekoga ljuta. Ova je mačka prilično obožavana zbog svoje zaigrane prirode i ljubavi prema maženju s ljudima. Unatoč tome, budite svjesni toga da ćete joj ponekad uistinu početi ići na živce, pa ne bi bilo loše nabaviti joj igračke kojima će se igrati jednom kada se to dogodi.

Egzota (Exotic Shorthair)

Kako joj i samo ime kaže, ova mačka zaista ima egzotičan izgled koji bismo mogli okarakterizirati kao mrzovoljan i zbunjen istovremeno. Može se reći da se njezin izgled osobito slaže s jednim aspektom njezinog karaktera - niskom energijom i malom potrebom za kretanjem. Ovo je pasmina koja obožava izležavanje i s vama će se maziti satima.

Pixie-bob

Relativno rijetka pasmina mačke, koju nećete susresti u previše domova, zapravo je izvrstan ljubimac iako nekada izgleda kao da joj vaše maženje ide na živce. Ove su mace posebne po tome što, za razliku od ostalih mački, vole vodu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.