Ostavljate psa na čuvanje nekom? Evo kako ga pripremiti na to i na što posebno paziti

Foto: Shutterstock

Kada se pripremate za putovanje ili boravak negdje gdje vaš pas ne može ići s vama, važno je pažljivo pripremiti psa za boravak kod nekog drugog. Ovo može biti stresno iskustvo za vašeg ljubimca, ali uz odgovarajuće planiranje i pripremu, možete osigurati da će se osjećati sigurno i udobno tijekom vašeg odsustva. Evo nekoliko koraka kako pripremiti psa za boravak kod nekog drugog:

1. Upoznajte psa s novim okruženjem

Prije nego što ostavite psa kod nekog drugog, pokušajte ga upoznati s novim okruženjem. Ako je moguće, organizirajte posjete kod osobe kod koje će boraviti kako bi se pas naviknuo na miris, zvukove i rutinu novog doma. To može pomoći u smanjenju anksioznosti i stresa kad dođe vrijeme za stvarni boravak.

2. Pružite detaljne upute

Kada ostavljate psa kod nekog drugog, važno je pružiti detaljne upute o njegovim navikama, prehrambenim potrebama, medicinskim zahtjevima i bilo kojim posebnim potrebama koje ima. Navedite koje vrste hrane pas jede, koliko često treba jesti, kako reagira na druge životinje i ljude te sve ostale informacije koje bi mogle biti korisne za osobu koja će se brinuti o njemu.

3. Osigurajte potrebne stvari

Pripremite sve potrebne stvari koje će vaš pas trebati tijekom boravka kod nekog drugog. To može uključivati hranu, posude za hranu i vodu, igračke, ležajeve, posude za vodu, povodce i ogrlice, te bilo koji lijek ili dodatke prehrani koje uzima vaš pas. Osigurajte da sve stavke budu označene imenom psa kako ih ne bi zamijenili s drugim stvarima.

4. Održavajte dosljednost

Pokušajte održavati dosljednost u rutini i pravilima koje vaš pas slijedi kod kuće. Ako je vaš pas naviknut na određene rutine hranjenja, šetnji ili igara, preporučljivo je da osoba koja brine o njemu nastoji slijediti iste ili slične rutine kako bi se osjećao što ugodnije.

5. Ostavite kontakt informacije

Nemojte zaboraviti ostaviti kontakt informacije osobi koja će se brinuti o vašem psu, uključujući vaš broj telefona, broj telefona vašeg veterinara i bilo koje druge informacije koje bi mogle biti korisne u hitnim situacijama.

6. Pripremite se emocionalno

Ostavljanje psa kod nekog drugog može biti emocionalno izazovno i za vas i za psa. Pripremite se emocionalno za odvajanje i pokušajte ostati pozitivni kako bi prenijeli osjećaj sigurnosti i povjerenja svom psu.

Pročitajte više