Ova preslatka mačka zapravo je jedna od najopasnijih na svijetu

Foto: Shutterstock

Crnonožna mačka, koja živi u samo tri zemlje južne Afrike (Namibiji, Južnoj Africi i Bocvani), poznata je kao jedna od najopasnijih, čak najubojitijih divljih mačaka. Unatoč malim proporcijama tijela (duljina tijela ne prelazi 52 cm), ove su mačke savršeni lovci zahvaljujući širokoj lubanji s velikim, zaobljenim ušima koje pružaju bolji sluh. Ova karakteristika iznimno je bitna s obzirom na to da je njihovo pustinjsko stanište područje na kojemu često ima vrlo malo plijena.

Upornost i specifičan karakter ove mačke zaslužni su za afričku domorodačku legendu koja kaže da crnonožna mačka ima snagu kojom može srušiti žirafu. Naravno, ova legenda nema uporište u istini, ali svakako odaje počast odlučnosti i snalažljivosti ovih malih mačaka.

Jedna mala crnonožna mačka može pojesti čak tri tisuće glodavaca svake godine. Također je poznato da jedu mrtve janjce, iako ih zapravo ne ubijaju. Veći mužjaci mogu uhvatiti i pojesti odrasle kapske zečeve čija je težina gotovo jednaka težini mačke. Nerijetko hvataju i veće ptice. Uhvaćene su kako jedu jaja, nježno ih gnječeći čeljustima, a zatim ližući sadržaj.

Crnonožne mačke u svom prirodnom staništu ubiju od osam do 14 obroka po noći i mogu pojesti 3000 glodavaca godišnje. Smatraju se jednima od najboljih divljih lovaca jer im je stopa uspješnosti u lovu čak 60%. Za usporedbu, većina velikih divljih mačaka u lovu je uspješna u svega 20% slučajeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.