Ovaj mačak zauvijek će ostati malen i zato je hit na internetu

Foto: Press

MUNCHIE je sedmomjesečni mačak veličine mačića, piše Bored panda. On je težak samo 1.7 kilograma i neće više rasti zbog svog čudnog stanja koje se zove hipoparatireoidizam i koje je dijagnosticirano samo još jednoj mački na svijetu. To ipak ne sprječava ovog mačka da nasmijava ljude i ne umanjuje činjenicu da je neodoljiv.

U rujnu 2019. godine on je primljen na veterinarsku kliniku u Wolverhamptonu, gdje radi njegova sadašnja vlasnica Emily Tomlinson (29). Veterinare je iznenadilo da je mačak bio star samo tri ili četiri tjedna kada su ga bivši vlasnici napustili i Emily je vjerovala da je to zbog njegovog problema s očima, bilateralnog edema rožnice, iako to nije utjecalo na njegov vid.

"Dakle, radim na veterinarskoj klinici. On je stigao kada ga je jedna žena pronašla u blizini parka i donijela ga. Čuvala sam ga tjedan dana, a onda sam ga usvojila kada ga nitko nije došao tražiti. Već je imao bilateralni edem rožnice koji uzrokuje zamućenost očiju, ali to nije utjecalo na njegov svakodnevni život. To je bilo početkom rujna 2019. godine i veterinari su mislili da ima tri, četiri tjedna", kaže Emily.

"Sve je bilo u redu do blagdana sv. Stjepana, kada je iznenada kolabirao. Odnijela sam ga kod dežurnih veterinara gdje su mu napravili ultrazvuk, rendgenske snimke, analize krvi i dali mu infuziju. Kalcij mu je bio 0.52, pa su mu dali kalcij i proveo je naredne četiri noći kod veterinara u stabilnom stanju. Prvobitno nije testiran na hipoparatireoidizam jer je malo vjerojatno da će on biti dijagnosticiran kod mačića. Međutim, napravili smo taj test krvi i, s njegovim drugim testovima krvi, potvrđeno je da ima hipoparatireoidizam, zbog čega će čitavog života imati manjak kalcija i vitamina D", objašnjava Emily.

Emily pokušava biti pozitivna u vezi s ovim stanjem iako će to kasnije utjecati na život njenog mačka. Daje mu dodatke koji sadrže vitamin D i kalcij, koji mu moraju biti posluženi u malim porcijama više puta dnevno kako bi vodio normalan mačji život.

"On je relativno normalan mačak. Ima dana kada je tiši i nije toliko razigran, ali to je i zbog hipoparatireoidizma. Simptomi su letargija i osjećaj utrnutosti, između ostalih. Kod kuće se raduje loncima i radi stvari koje voli. Ako želi pažnju, on će doći i tražiti ju. Voli se maziti, spava na meni i stalno trlja svoje lice o moje. On je dobrica", zaključuje Emily.

Pročitajte više