Ovaj podatak ne smijete zaboraviti napisati na ID pločicu svog ljubimca

Foto: Press

AKO se vaš ljubimac izgubi, identifikacijska pločica može značajno povećati njegove izglede da se sigurno i brzo vrati kući. Zato je dobro da pas, ali i mačka ako izlazi van, stalno nosi ID privjesak s kontakt-podacima svoga vlasnika. Samo jedan telefonski poziv može biti presudan za sretan povratak izgubljenog ljubimca.

Identifikacijska pločica je mala i zato nije svejedno koji će se podaci na njoj naći. Što nikako ne smijete zaboraviti upisati odnosno gravirati na ID privjesak svog ljubimca?

Telefonski broj ili još bolje, više brojeva, najvažnija je informacija koja obavezno mora pisati na ID pločici ljubimca. To može biti broj mobitela ili kućni telefonski broj vlasnika ljubimca, a važno je, naravno, da ti brojevi budu aktualni. Telefonski poziv je najbrži i najlakši način uspostavljanja kontakta i najvjerojatnije će to biti prvo što će osoba koja pronađe izgubljenog psa ili mačku pokušati učiniti.

Gubitak voljenog ljubimca jedan je od najstresnijih događaja za svakog vlasnika. Iako vlasnici kućnih ljubimaca čine sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitili svoje ljubimce, nezgode se, nažalost, ipak događaju. Iz tog razloga je ID pločica s upisanim aktualnim kontakt-podacima vlasnika od iznimne važnosti. Graviranje podataka na ID privjesak traje samo 2 minute pa to nemojte propustiti učiniti odmah po kupnji odabranog privjeska.

Također je vrlo korisno na ID privjesku napisati ime na koje se ljubimac odaziva, a od pomoći može biti i informacija o kućnoj adresi na koju se izgubljenog ljubimca može vratiti.

Ime ljubimca nije samo simpatičan detalj na njegovom privjesku, nego može i puno pomoći u postupku spašavanja ljubimca u nevolji. Izgubljena životinja će gotovo sigurno biti pod stresom, uplašena i zbunjena u novoj okolini u kojoj se neželjeno zatekla. Ovisno o svom karakteru, ljubimac se tada može osjećati nesigurno u blizini nepoznatih osoba i izbjegavat će kontakt s njima. To može biti i korisno, ali nažalost, ne i u slučaju ljudi koji će mu htjeti pomoći. Međutim, kada je ime ljubimca vidljivo i jasno istaknuto, ako ga dobronamjerni nalaznik zazove imenom, veća je vjerojatnost da će ljubimac procijeniti da u tu osobu može imati povjerenja.

Kućna adresa vlasnika korisna je dodatna informacija koju možete uključiti na ID privjesak ljubimca, ovisno o raspoloživom prostoru za upisivanje odnosno o vrsti i veličini privjeska. Podatak o adresi bit će od pomoći ako se ljubimac pronađe u blizini doma, no ne smatra se nužnim podatkom jer će većina nalaznika prvo pokušati telefonski kontaktirati vlasnika izgubljene životinje. 

Ne samo da će dobronamjerni nalaznici biti u mogućnosti odmah pomoći izgubljenoj životinji, zahvaljujući trenutno dostupnim podacima za kontakt, nego će i samo postojanje ID privjeska signalizirati da je riječ o kućnoj životinji koje se ne trebaju bojati. A to može dati i dodatni poticaj neodlučnima da pokušaju pomoći ljubimcu u nevolji.

Velik izbor identifikacijskih pločica i stručne savjete te mogućnost besplatnog graviranja kupljene pločice MyFamily na samouslužnom uređaju, jednostavno i brzo, možete pronaći u odabranim Pet centar trgovinama.

Pročitajte više