Ovi mačići koštali su vrtoglavih 50 tisuća dolara, evo i zašto

Screenshot: YouTube/Global News

KANAĐANKA Kris Stewart iz grada Kelowne u Britanskoj Kolumbiji odlučila se na drastičan potez nakon što je prije dvije godine ostala bez svog voljenog mačka, Beara.

Bear je bio petogodišnji ragdoll mačak koji je uginuo 2022. godine nakon što ga je udario auto. Čim je ostala bez svog ljubimca, Stewart nije gubila vrijeme te je kontaktirala tvrtku ViaGen Pets and Equine iz Teksasa, koja se bavi kloniranjem kućnih ljubimaca.

Kako bi sačuvala genetski materijal svoga iznimno pametnog mačka, odmah je pokrenula proces kloniranja. 

"Bear je bio najpametnija mačka, najpametnija životinja koju sam ikada imala, i samo sam htjela da se njegov genetski materijal zauvijek nastavi. Nisam mislila da je Majka Priroda gotova s Bearovim genetskim materijalom, zbog čega sam htjela da nastavi živjeti", izjavila je Stewart u intervjuu za Global News.

Codi Lamb iz tvrtke ViaGen Pets and Equine objasnila je da je cijeli postupak kloniranja sličan in vitro oplodnji (IVF). Nakon oplodnje embrija koji sadrži genetski materijal originalnog ljubimca, embrij se ubacuje u surogat majku koja će okotiti klonove. Mačići se zatim testiraju kako bi se potvrdilo jesu li genetički identični originalnom ljubimcu.

Cijena jednog kloniranja inače iznosi 50 tisuća dolara, ali Stewart je za tu cijenu dobila dva mačića, koje je nazvala Bear Bear i Honey Bear. Vlasnica je zadovoljna cijelim procesom i vjeruje da su mačići, osim izgleda, naslijedili i Bearov duh.

"Osjećam olakšanje jer je proces konačno gotov", rekla je vlasnica mačaka. "Nema više čekanja, a kod sebe imam mačiće koji me podsjećaju na Beara. Ako ne mogu imati pravog Beara, mogu imati mačiće koji mu nalikuju."

 

Pročitajte više