Ovo je Duje, najpoznatiji mačak na Korčuli. Sjedi kao čovjek, a turisti ga obožavaju

Foto: Ana Marija Maričić

NA KORČULU je u jedan kamp u Veloj Luci prije četiri godine stigao jedan doista poseban mačak imena Duje. Tada je imao otprilike dva mjeseca, a njegova udomiteljica Ana Marija Maričić s vremenom je shvatila kako se Duje razlikuje od preostalih mačaka.

"Donijela ga je od partnera sestra jer ga je netko napustio ispred kuće njene prijateljice. S njim je više manje sve bilo ok. Mislili smo da je njegov čudni nos rezultat zečje usne koje mace, kao i ljudi, mogu imati. Kako je rastao, shvatili smo da je malo neobičniji", ispričala je za Index Ana Marija, koja na kampu uz Duju ima još devet maca. 

"Cijeli život imam mačke. I bilo je neobičnih, ali nitko kao Duje", priznaje. Duje odmara i sjedi baš poput čovjeka. 

"Ne slučajno, ne jednom u tjedan dana, nego na dnevnoj bazi sjedne dva, tri puta i tako odmara. Nekad zaspi  sjedeći i onda se samo prevrne. Uglavnom je svima jako zanimljivo kako on to savije leđa i stavi šape na trbuh", kaže Ana Marija. 

"On nije kao ostali mačci koji u veljači nestanu po nekoliko dana, drži se kuće. Za odraslog mačka je vrlo malen, ima kriv nos, malene uši, zdepasto tijelo, malo je razrok, šeta kao kauboj, kao da ga bole leđa", dodaje.

Duje se jako voli maziti, a često odmara i u dječjim kolicima te vrijeme provodi s njezinim kćerima. Dobro se slaže i s drugim mačkama u kampu. 

"Jako se dobro slaže s drugim macama, nekad mlađe mačke zna kao potjerati, ali s velikima se ne svađa. Iako jako dobro jede, on se često ušulja u kuću pa krade što stigne. Najdraže mu je otvoriti lonac njuškom i onda se poslužiti", prepričava nam Dujina udomiteljica. 

Mačak Duje postao je i prava atrakcija u kampu.

"Gosti u kampu ga vole, često ga hrane i fotografiraju. Nekad me pitaju, kad vide kako sjedi prelomljenih leđa, je li s njim sve u redu. Kad se tako namontira, izgleda kao da su mu sve lađe potonule", zaključuje Ana Marija. Kaže kako Duje vjerojatno ima kromosomski poremećaj koji je jako sličan Downovu sindromu kod ljudi.

Pročitajte više