Ovo je jedina udruga na prostoru RH koja se bavi udomljavanjem afričkih tvorova

Foto: Petra Logožar Mlinarić

UDRUGA za ljubitelje tvorova Tvorum jedina je udruga na prostoru Hrvatske koja je posvećena brizi i edukaciji o afričkim tvorovima, kao i posredovanju pri njihovom udomljavanju. U razgovoru s osnivačicom Tvoruma Petrom Logožar Mlinarić doznali smo nešto više o ovim egzotičnim životinjama, kao i o radu same udruge.

Osnivanje i glavna misija Tvoruma

Povijest Tvoruma seže u davnu 2003. godinu, kada su gđa Logožar Mlinarić i njezin partner prvi put došli licem u lice s afričkim tvorovima, poznatima i kao pitome vretice. Iako u to vrijeme nisu imali iskustva s ovom vrstom, odlučili su kupiti dva tvorića iz pet shopa, brata i sestru - albino tvora Juru i smeđu tvoricu Juricu.

Foto: Petra Logožar Mlinarić

Kako bi se informirali o afričkim tvorovima, pridružili su se internetskom forumu na kojem su se okupljali vlasnici afričkih tvorova diljem Hrvatske. Broj članova foruma s godinama je rastao, što je potaknulo gđu Logožar Mlinarić da osnuje Tvorum.

"Forum je 2010. rezultirao osnivanjem udruge koju smo nazvali Tvorum, kad sam nakon dugo nagovaranja i promišljanja s još šačicom entuzijasta odlučila napokon institucionalizirati svoju ljubav prema tim fascinantnim zvjerčicama. Neadekvatni uvjeti iz kojih su naši prvi i mnogi drugi tvorovi potekli, potpuni nedostatak kvalitetnih informacija važnih za njihovo zdravlje i svakodnevni život, bili su inspiracija Tvorumu u početku i ostali su to do današnjeg dana", izjavila je osnivačica udruge.

Tvorum je trenutno prva i jedina udruga u Hrvatskoj koja je u potpunosti posvećena afričkim tvorovima, no to ne znači da njezini volonteri ne surađuju s ostalim udrugama. Tvorum ima odličnu suradnju sa slovenskom udrugom Zverinice, a uz to je dio Mreže za zaštitu životinja u Hrvatskoj. Udruga aktivno sudjeluje u raznim oblicima pomoći srodnim udrugama, koje se bave mačkama, psima i ostalim ljubimcima, a to čine kroz pružanje donacija, savjeta i podrške.

Osim toga, volonteri Tvoruma već treću godinu zaredom surađuju s Veterinarskim fakultetom na kojem održavaju vježbe za studente kolegija Klinička propedeutika.

Udruga trenutno broji nešto više od 20 članova, a uvijek su otvoreni za nove volontere koji mogu pomoći u prijevozu tvorova, pružiti im privremeni smještaj do udomljenja ili čuvanje tijekom godišnjih odmora.

Foto: Petra Logožar Mlinarić

Udruga se susreće s izazovima, ali donatori pružaju veliku pomoć

"Kao i svaka udruga, imamo brojne izazove koji se mogu podijeliti na financijske, logističke, smještajne i ljudske, no zasad uspješno plivamo u svemu tome. 'Izvlače' nas neočekivana dobročinstva naših donatora koji nam sve ove godine pomažu da pomažemo. Možda nam je najveći izazov doprijeti do vlasnika tvorova koji uslijed neadekvatnih informacija, dobivenih prilikom nabavke svojih ljubimaca, nesvjesno i nenamjerno dovode u opasnost njihovo zdravlje i živote", objasnila je predsjednica udruge.

"Često nam se jave kad je tvor već obolio ili je u lošem zdravstvenom stanju. Nastojimo pomoći svakome tko nam se javi, savjetom, povezivanjem s adekvatnim veterinarima, pomaganjem pri učenju kako davati terapije i lijekove, a nemalo puta smo i emocionalna podrška vlasnicima", dodala je.

Proces udomljavanja putem Tvoruma

Udomljavanje tvorova putem udruge Tvorum izuzetno je zahtjevan proces jer je cilj svakom tvoru pružiti najbolji mogući zauvijek dom. 

"Kako bi osoba postala potencijalni udomitelj, treba ispuniti upitnik za potencijalne udomitelje te obaviti razgovor s volonterom iz udruge, a po potrebi omogućiti dolazak u prostor gdje će tvor boraviti kako bi se uputili na određene zaštite prostora. Naime, tvorovi su jako znatiželjni, pametni i uporni, što često uzrokuje upadanje u nevolje ako prostor u kojem žive nije adekvatno posložen", napominje gđa Logožar Mlinarić.

No, svaki tvor koji se udomljava putem Tvoruma u potpunosti je veterinarski obrađen, mikročipiran, socijaliziran, naučen na balansiranu prehranu sirovim mesom s kostima i organima te često dolazi uz vlastitu opremu.

Važno je napomenuti da tvorovi koje udruga preuzme na skrb ponekad imaju ozljede i/ili deformacije zadobivene kod prethodnih vlasnika ili uzgajivača. Ti tvorovi nakon liječenja ostaju na trajnoj skrbi kod iskusnih volontera. Najčešće se radi o ozljedama kralježnice i nogu uslijed padova, nagnječenja i nedostatka minerala u prehrani.

Foto: Petra Logožar Mlinarić

Greške u brizi o afričkim tvorovima mogu dovesti do teških zdravstvenih problema

Neinformirani vlasnici afričkih tvorova često griješe kada je riječ o prehrani i smještaju svojih ljubimaca.

Budući da su afrički tvorovi striktni mesojedi, njihova prehrana treba imitirati omjer plijena, malih sisavaca i ptica. Isto tako, tvorovi ne smiju jesti ugljikohidrate, slatkiše, kupovnu hranu za druge ljubimce ni kupovnu hranu za tvorove. Loša prehrana dovodi do teških zdravstvenih problema.

"Najčešće ih hranimo piletinom, zečetinom, prepelicom, uz dodatak crvenog mesa nužnog radi taurina, te iznutricama i kostima svih tih životinja. Sirova svinjetina se u Hrvatskoj ne smije koristiti u prehrani jer nismo Aujeszky free zona", objašnjava predsjednica udruge.

Nadalje, tvorovi ne podnose temperature iznad 25 Celzijevih stupnjeva, zbog čega njihovi vlasnici trebaju biti posebno oprezni ljeti. Visoke temperature mogu biti kobne za tvorove.

Ljeto se burno zalaufalo, pa vas, kao i svake godine, podsjećamo ako već znate i učimo ako još ne znate. Opasnost...

Posted by Tvorum - Udruga ljubitelja tvorova on Saturday, June 8, 2024

Tvorovi ne smiju biti smješteni u male kaveze, a stelja im ne smije biti od sijena ili piljevine jer oni izazivaju respiratorne probleme. Tvorovi su osjetljivi i na nikotinski dim.

Neki od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se susreću tvorovi su inzulinom - tumor beta-stanica gušterače, izazvan lošom prehranom, tumor nadbubrežne žlijezde, do kojeg dolazi kada veterinari rade kiruršku kastraciju umjesto kemijske, te juvenilni limfom i kardiomiopatija, koji su nasljedne bolesti i mogu se suzbiti pravilnim uzgojem.

Jedno od najčešćih zdravstvenih stanja je i opstrukcija probavnog sustava, do koje može doći ako tvorovi pojedu materijale koje ne mogu probaviti, poput gume ili silikona. Vlasnici bi trebali držati rizične predmete na mjestima koja nisu dostupna tvorovima.

Savjeti za potencijalne vlasnike

Afrički tvorovi ne preporučuju se osobama koje im ne mogu posvetiti minimalno tri do četiri sata dnevno, kao ni osobama koje nisu spremne prilagoditi svoj prostor i životne navike.

Ovi egzotični ljubimci žive sedam do osam godina i jako su znatiželjni i puni energije, zbog čega su im potrebni zreli i strpljivi vlasnici kojima neće smetati ako ih tvor ponekad ugrize u igri.

Budući da je riječ o egzotičnoj životinji, nisu svi veterinari jednako upućeni u adekvatnu brigu o afričkim tvorovima. Potencijalni vlasnici moraju pronaći stručnog i informiranog doktora veterinarske medicine, koji im može pomoći da izbjegnu izazivanje bolesti kod svog ljubimca.

Foto: Petra Logožar Mlinarić

"Prije nego što odlučite kako je tvor baš super ljubimac za vas, posjetite nekoga tko ima tvora ili više njih, porazgovarajte, upoznajte tvorove uživo i dobro se informirajte o njihovim potrebama. Svoje znanje naši će volonteri vrlo rado podijeliti sa svima otvorenima za ove zahtjevne i simpatične male zvijeri", poručila je gđa Logožar Mlinarić.

Ako želite naučiti nešto više o afričkim tvorovima ili ste zainteresirani za volontiranje u Tvorumu, više informacija možete dobiti u razgovoru s volonterima putem službene Facebook stranice udruge

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.