Ovo je jedna od najstarijih pasmina, neki tvrde da je nastala u Hrvatskoj

Foto: Instagram

MEĐU najpopularnijim pasminama današnjice svakako su maltezeri - blagi i društveni psići koji su ponekad pretjerano osjetljivi.

Malteški psić, poznat i kao maltezer, jedna je od trenutačno najpopularnijih pasmina pasa, pogotovo u gradskim uvjetima. Nažalost, maltezere mnogi smatraju i nesnosnim malim neurotičnim lajavcima, no u svojoj biti oni to doista nisu.

Maltezer se smatra jednom od najljepših pasmina u FCI grupi IX, odnosno grupi pasa za pratnju, a također je poznat kao jedna od najstarijih pasmina na svijetu. Charles Darwin ga smješta u razdoblje 6000 godina pr. Kr. Prva slika maltezera potječe iz Egipta, točnije grada Fayuma, a povjesničari je smještaju u razdoblje između 600 i 300 godina pr. Kr.

Maltezeri, kao što ime govori, porijeklo vuku s otoka Malte premda postoje indicije da se radilo zapravo o našem Mljetu, koji se u spisima u to doba nazivao Melitae. Ipak, Međunarodna kinološka organizacija Maltu službeno smatra izvorištem uzgoja ove pasmine.

Radi se o malenim psima, u grebenu visokima oko 25 centimetara, građom pomalo nalik terijeru, no pokrivenima dugom, bijelom, svilenkastom dlakom s preklopljenim uškama i dugim, izvijenim repićem. U moderno doba uglavnom žive u stanovima i s obiteljima i ta njihova popularnost nije bez temelja jer riječ je o doista umiljatim, blagim stvorenjima s mnogo empatije za ljude unatoč pomalo terijerski ljutitom, no katkad i preosjetljivom temperamentu.

Maltezere se počesto doživljava tek kao lutkice za šetnjice i maženje, no u bavljenju i suživotu s njima valja imati na umu da se radi o pravim psima, koji u osnovi imaju iste osobine kao i njihovi krupni rođaci, primjerice njemački ovčari.

Događa se i da se njihovi vlasnici (a nerijetko vlasnice) prema njima odnose suviše zaštitnički, zanemarujući pritom neke njihove genetske osobine.

Pročitajte više