Ovo je trenutno najstariji pas na svijetu

Foto: Instagram

KADA je prije 20 godina student iz Kalifornije Alex Wolf otišao sa svojim cimerima udomiti psa iz skloništa, nije imao pojma da će taj mali pas i dalje biti njegov ljubimac dva desetljeća kasnije, a kamoli da će biti proglašen "najstarijim živim psom", prema Guinnessovoj knjizi rekorda.

A upravo se to dogodilo prošlog tjedna. "Bio je sa mnom kroz toliko životnih situacija. Kad smo išli udomiti, htio sam velikog psa, ali cimeri su me nagovorili na malog. Sad mi je tako drago što smo baš njega uzeli", izjavio je 40-godišnji Wolf za Today. Tada dvogodišnjeg psa nazvao je Gino.

Prisjetio se kako je Gina doveo kući i da se odmah uklopio u njegov dom. "Uživao je u trčanju po snijegu u dvorištu i visio bi ispod stolića za kavu kako bi bio u centru pažnje kad god gosti svrate. Ako bismo išli spavati kasno, on bi ostao budan, a ako bih ja spavao, on bi spavao", kaže Wolf. 

"Veliki psi su ga uvijek pratili kao da im je vođa"

Kad je Wolf završio fakultet, Gino je svjedočio njegovim velikim životnim promjenama: useljenju u stan, bavljenju prodajom nekretnina, kupnji kuće i, neposredno prije pandemije, upoznavanju njegove djevojke, Rebecce Grenell, koja obožava Gina.

"On nas nasmijava svaki dan. Uvijek je volio ići u veliki park za pse umjesto u mali. Veliki psi bi ga pratili uokolo kao da je njihov neustrašivi vođa, a to je Gina činilo ponosnim", rekao je. 

Gino ovih dana više voli aktivnosti kao što su drijemanje uz kamin, grickanje poslastica s lososom i vožnja po susjedstvu u autu, s obzirom na to da mu vid nije dobar kao prije. Zapravo, Wolf je proslavio Ginov Guinnessov svjetski rekord iznimno dugom vožnjom karavanom.

"Kućni ljubimci su za cijeli život"

Wolf Ginovu dugovječnost pripisuje zdravoj prehrani hranom za ljude, veterinarskoj skrbi, stalnoj podršci obitelji i prijatelja, ali uglavnom - samom Ginu. "Dali smo mu mnogo ljubavi, ali dajem mu i sve zasluge. On je snažan pas", rekao je. 

Wolf se nada da će iskoristiti Ginov status "najstarijeg živućeg psa" kao priliku za prikupljanje novca i podizanje svijesti o udomljavanju kućnih ljubimaca i aktivizmu za životinje, a već se obratio lokalnim neprofitnim organizacijama kako bi istražio mogućnosti.

Također se nada da će radost koju mu je njegov pas donosio tijekom dva desetljeća nadahnuti druge da podijele njegovo uvjerenje da su kućni ljubimci za cijeli život. Njegov savjet svima koji razmišljaju o dovođenju kućnog ljubimca je da se u potpunosti posvete brizi za njih cijeli život.

"Moraš očekivati da je to proces na duge staze, bez obzira na to koliko dugo na kraju trajalo. To je odgovornost koju preuzimate - i 100 posto je vrijedno toga", poručio je.

Pročitajte više