Ovo su najčešće greške koje skraćuju životni vijek vašeg ljubimca

Foto: 123RF

VLASNICI kućnih ljubimaca često čine stvari koje štete njihovim krznenim prijateljima, a da toga nisu ni svjesni. Iako se možda neke aktivnosti čine bezopasne, to je ponekad daleko od istine, a posljedice mogu biti veoma štetne i čak skratiti životni vijek ljubimca.

Kako biste na vrijeme spriječili ovaj neželjeni scenarij, donosimo vam popis stvari koje možda činite, a donose više štete nego koristi vašem ljubimcu.

Prehrana, sastojci i sirovo meso

Bez obzira na to hranite li svog ljubimca mokrom ili suhom hranom, važno je dobro izabrati sastojke. Hrana nikada ne smije sadržavati GMO, arome ili kukuruz. Osim toga, ne biste trebali prekomjerno hraniti svog ljubimca jer to može uzrokovati pretilost i ozbiljne zdravstvene probleme.

Ne sterilizirate svog ljubimca

Veterinari preporučuju kastraciju jer će vaš ljubimac živjeti duže i zdravije. Također se mogu spriječiti neželjene trudnoće i drugi problemi te se smanjuje rizik od raka dojke, infekcija maternice i problema s prostatom.

Izlažete svog ljubimca pasivnom pušenju

Dim može biti izuzetno štetan za kućne ljubimce jer može prouzrokovati respiratorne probleme ili povećani rizik od raka.

Dajete ljubimcu ostatke vaše hrane

Ako ljubimcu dajete ostatke hrane s tanjura, to može naštetiti njegovom probavnom sustavu. Ljubimac tada može dobiti proljev, zatvor ili imati želučanih problema.

Ljubimac ima pristup prozorima i vratima

Vašeg ljubimca treba držati podalje od otvorenih prozora i vrata. Prije svega riskirate da vaš ljubimac pobjegne i izgubi se. Drugo, ako živite u stanu ili visokoj zgradi, riskirate mogućnost da padnu i teško se ozlijede ili uginu.

Pogrešno kupate ljubimca

Mačke rijetko treba kupati. Površina njihovog jezika ima sitne bodlje, zvane papile, koje djeluju kao prirodna četka. Zbog toga ponekad iskašljavaju dlačice. Pse treba kupati najmanje svaka tri mjeseca, ali u redu je i češće ih kupati. Glavu vašeg psa treba oprati posljednju kako biste izbjegli da mu voda ulazi u uši i izazove upalu. Hrčke uopće ne biste smjeli kupati u vodi jer im voda može oštetiti kožu i krzno.

Ne prilagođavate ovratnik ljubimcu

Poput ljudi, psi rastu i debljaju se. Važno je s vremena na vrijeme promijeniti veličinu ovratnika. Glavno je pravilo da vašem psu treba biti ugodno. Ako je ogrlica preuska, to mu može naštetiti. Ako je prelabava, jednostavno će se izvući i pobjeći.

Vaš ljubimac ne vježba dovoljno

Psi svih dobnih skupina, veličina i pasmina trebaju imati vremena za vježbu. Ovo im vrijeme omogućuje sagorijevanje energije i mogućnost istraživanja.

Ne poklanjate svom ljubimcu odgovarajuću pažnju

Kućni ljubimac koji ne dobiva dovoljno pažnje može postati usamljen, plah i agresivan, a njegovo mentalno zdravlje se naruši. To može dovesti i do smanjenja imunološke funkcije.

Higijena

Zubi ljubimaca često su dom stotinama bakterija i potrebno ih je često prati. Dotjerivanje je također važno. Pasmine kratkog krzna zahtijevaju minimalnu njegu, ali pasmine duge dlake treba češće četkati. Njega pomaže u održavanju zdrave dlake i sprječava matiranje ili kožne bolesti. Važno je i redovito rezanje noktiju jer ono pomaže jačanju zdravog držanja i strukture stopala te smanjuje rizik od infekcije.

Rijetki posjeti veterinaru

Ako češće vodite ljubimca veterinaru, veća je mogućnost da ćete na vrijeme detektirati neku bolest i pomoći mu prije nego što bude prekasno.

Držite ljubimca u premalom prostoru

Kućni ljubimac koji stanuje u premalom prostoru sklon je stresu. Od prevelikog stresa može postati bolestan i depresivan, a također mu vrlo brzo može postati i dosadno.

Pokvarena hrana

Jednom kad vam se hrana pokvari, možda ćete doći u napast da je date svom psu, ali to ne biste smjeli. Može doći do trovanja hranom i problema s gušteračom.

Pročitajte više