Ovoga vikenda u Zagreb stiže 140 pasminskih mačaka iz šest zemalja

Foto: Savez felinoloških društava Hrvatske

Na dvije međunarodne izložbe pasminskih mačaka koje u subotu i nedjelju, 4. i 5. prosinca, u King Cross Jankomir organizira Savez felinoloških društava Hrvatske, bit će prikazano 140 mačaka iz šest zemalja. Izlagači iz Italije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Hrvatske predstavit će 16 pasmina.

Neke od mačaka hrvatskih uzgajivača postigle su sjajne rezultate na nedavnim natjecanjima. Primjerice, bengalska mačka vrlo atraktivne snježne boje, koja je na Svjetskoj izložbi u Vicenzi krajem listopada osvojila prestižnu titulu Best in Variety dolazi iz uzgajivačnice Exotic Leopard iz Siska, u vlasništvu Marinka Babića. Orena se u Italiji natjecala u kategoriji mačića od 7 do 10 mjeseci, a prije svjetske osvojila je i dvije međunarodne izložbe te ponijela Best in show, titulu najljepše mačke izložbe u svom starosnom razredu. Vrhunsku genetiku Orena je naslijedila od svojih predaka. Iz iste uzgajivačnice su njena majka Pantera te baka Taska, najtrofejnija bengalska mačka u Hrvatskoj, koja nosi titulu Supreme Championa nakon osvojenih 20 izložbi u najmanje šest europskih zemalja, uz to je čak 16 puta osvojila titulu Best in Variety, a sedam puta Best in Show, odnosno proglašena je najljepšom mačkom međunarodne izložbe, te je bila i Nacionalni pobjednik 2018. godine.

Bengalska mačka nekoliko je godina hit u međunarodnoj felinologiji, a odlikuje je jedinstveni izgled divlje mačke. Jedna je od najmlađih pasmina koja se pojavila pedesetih godina prošloga stoljeća u Sjedinjenim Državama. Nastala je križanjem azijske leopard s domaćom mačkom, no također ima gene sijamske i burmanske mačke. Rezultat je nova vrsta s prekrasnim točkastim krznom, pasmina s izgledom leoparda, ali s dražesnim i ljubaznim temperamentom domaće mačke.

Uz bengalsku, u King Crossu će biti predstavljene egzotična mačka, maine coon, perzijska mačka, ragdoll, sveta birma, dugodlaki američki kurl, neva maskerada, sibirska mačka, britanska dugodlaka i britanska kratkodlaka mačka, nurmanska, ruska plava i domaća dugodlaka mačka te vrlo rijetke pasmine dugodlaki selkirk rex i mačka bez dlake sfinks.

Izložbe će za javnost biti otvorene u subotu i nedjelju od 10 do 18 sati uz besplatan ulazak za sve posjetitelje. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će oba dana započeti u 16:30.

Posjetitelji će svakoga dana i sami glasovati za najljepšu mačku izložbe. Također će biti održano proglašenje National Winner, odnosno Nacionalnih pobjednika za 2019. godinu, najuspješnijih 12 mačaka i najuspješnije uzgajivačnice u zemlji u godini prije pandemije koja je donijela i dvogodišnji zastoj u izlaganju.

Pročitajte više