Ožalošćena majka čimpanza mjesecima se ne odvaja od mrtvog mladunca

Ilustracija: EPA

Posjetitelji zoološkog vrta Bioparc u španjolskom gradu Valenciji posljednja su tri mjeseca izloženi dirljivom prizoru ožalošćene čimpanze koja nosi svoje mrtvo mladunče.

Čimpanza Natalia izgubila je potomka kada je bio star samo nekoliko dana. Otad se priljubila uz njegovo nepomično tijelo, ne želeći se odvojiti.

"Ovo je ponašanje ranije uočeno kod čimpanza, ne samo u zoološkim vrtovima, već i u divljini", rekao je za Reuters Miguel Casares, ravnatelj Bioparca.

Posjetitelji se šokiraju prizorom

Poput ljudi, čimpanze nekad žale za smrću bližnjih, ali neobično je to da je proces tako intenzivan i tako dug. Ipak, Casares kaže da se to mora poštovati, kao i kod ljudi.

"Naši posjetitelji, koji se na prvu prilično šokiraju prizorom mrtvog mladunca, shvate čim im objasnimo zašto smo je ostavili i zašto je držimo na promatranju", kaže. 

Natalia je već izgubila jednog potomka 2018. godine, stoga je ovaj put pod strogim nadzorom. Čimpanze su među najugroženijim primatima u Africi, gdje je divlja populacija od 100.000 do 200.000 jedinki ugrožena lovom, gubitkom, gubitka staništa i bolestima.

Pročitajte više