Preminuo Ozzie, najstariji mužjak gorile na svijetu. Imao je 61 godinu

Screenshot: Youtube

OZZIE, najstariji mužjak gorile na svijetu i treća najstarija gorila na svijetu, preminuo je u utorak u zoološkom vrtu u Atlanti, objavila je ustanova. Imao je 61 godinu.

Uzrok smrti gorile još nije poznat, priopćio je zoološki vrt.

Ozzie se smatrao istinskom legendom u zoološkom vrtu i bio je jedini preživjeli član izvorne generacije gorila koja je stigla s otvaranjem Fordove Afričke prašume 1988., navodi se u priopćenju. Prošli tjedan osoblje je primijetilo pad Ozziejeva apetita i poticalo ga je da jede.

"Tijekom posljednja 24 sata timovi su ga liječili kada je pokazao simptome, uključujući oticanje lica, slabost i nemogućnost da jede ili pije", stoji u priopćenju.

Obavit će se obdukcija kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Ozziejeva smrt dogodila se samo nekoliko dana nakon što je njegova prijateljica iz staništa, Choomba, eutanazirana zbog narušenog zdravlja. Imala je 59 godina. Njih dvoje su živjeli zajedno u staništu u zoološkom vrtu u Atlanti i zajedno su bili više od 15 godina.

Posjetitelji su Ozzieja često viđali kako drijema u omiljenom prostoru, točnije u hrpi drvene vune. Njegove omiljene poslastice bile su naranče i kupus. 

"Ovo je veliki gubitak za zoološki vrt Atlanta. Iako smo znali da će ovo vrijeme jednog dana doći, ta neizbježnost ne sprječava duboku tugu koju osjećamo zbog gubitka legende", rekao je Raymond B. King, predsjednik i izvršni direktor zoološkog vrta.

Zapadna nizinska gorila navedena je kao kritično ugrožena, prema Svjetskom fondu za divlje životinje (WWF). Zbog krivolova i bolesti populacija vrste smanjila se za više od 60% u posljednjih 20 do 25 godina, tvrde iz WWF-a.

Prema zoološkom vrtu, Ozzie ima više od 20 potomaka. Iza njega su ostali kći Kuchi, sinovi Kekla, Stadi i Charlie, unuka Lulu, praunuka Andi i praunuk Floyd, a svi oni žive u zoološkom vrtu u Atlanti, navodi se u priopćenju. Ostatak njegovog potomstva živi u drugim akreditiranim zoološkim vrtovima u SAD-u i Kanadi.

Pročitajte više