Priča o labudu na Jankomiru kojem nitko nije uspio pomoći dobila je sretan kraj

Foto: Azil Dumovec/Luka Šangulin/Index

U NEDJELJU smo posjetili mjesto na Jankomiru gdje je bio jedan ozlijeđeni labud. Kljun mu je bio omotan ribičkim flaksom i probijen udicom, a iako su građani pozvali 112, službenik mu nije mogao pomoći jer je labud bio van dohvata. Sada je, čini se, sve ok. 

Danas su se javili iz Dumovca i objasnili da od subote pokušavaju pomoći labudu, no problem je, kažu, bio u tome što su morali postupiti jako oprezno kako se labud ne bi uplašio i odletio.

"Naša je ekipa odmah izašla na teren, no budući da je pao mrak, a labud je letio i bio dobrog općeg stanja, nije ga bilo moguće uloviti. Odlučili smo nadzirati ga te tražiti rješenje kako mu pomoći.

Naime, labudovi ne izlaze na strmu obalu jezera, a ako mogu letjeti, u slučajevima kada im se želimo približiti čamcem, pobjegnu. To za ozlijeđenog labuda može biti fatalno. Ako ne znamo kamo je odletio, ne možemo ga pronaći i pomoći mu.

Zato je u ovakvim situacijama bolje da labud ostane na mjestu gdje možemo pratiti njegovo stanje te mu priskočiti u pomoć čim se za to ukaže prilika", napisali su na Facebooku.

Ostanimo u kontaktu oko labuda na jezeru u Jankomiru! 🦢 Prvu dojavu da je na jezeru opažen mladi labud kojem se ribička...

Objavljuje Azil DumovecPonedjeljak, 24. travnja 2023.

Labud se vjerojatno sam riješio udice

Jutros su ponovno obišli labude i zaključili da je sada s ozlijeđenim labudom sve u redu i da je vjerojatno sam riješio udicu.

"Dvije odrasle jedinke opazili smo na kanalu, a dva mlađa labuda na jezeru. Pregledali smo ih izbliza i niti jedan od njih na vratu nema udicu s flaksom. Kako smo ranije dobili informaciju građana da je riječ o sitnoj udici, labud je se vjerojatno sam riješio. 

Strane predmete koji se labudovima zapletu u perje ili lagano zakvače za kožu, labudovi odbace trljajući se o kamenje i bilje. Ribočuvare nadležne za to jezero, zamolili smo da nam se jave u slučaju da kod labuda zamijete neobično ponašanje, ozljedu ili onemoćalost. Istu molbu upućujemo i građanima", dodali su iz Dumovca.

Pročitajte više