Prijatelji životinja će performansom u Zagrebu obilježiti Dan prava životinja

Foto: Press

Na Međunarodni dan prava životinja, koji se diljem svijeta obilježava 10.12., Prijatelji životinja održat će performans, kojim će poručiti "stop zlostavljanju, mučenju i ubijanju životinja u raznim industrijama". U nedjelju 10.11. od 11 sati, na Trgu bana Jelačića, aktivisti će držati velika crvena slova koja će tvoriti riječ "stop" te potresne i dojmljive fotografije koje prikazuju patnju životinja koje se iskorištavaju za eksperimente, u zoološkim vrtovima, u industriji hrane, kože, krzna...

Aktivisti performansa ujedno su i zagovornici prava životinja te vjeruju da je "pogrešno životinje tretirati kao potrošnu robu ili kao sredstvo i time im oduzimati prava, jednako kao što je iz istih razloga pogrešno tretirati na isti način i ljude". 

Naime, pokret za zaštitu prava životinja ima jednake ciljeve kao i pokret za ljudska prava, zbog čega se Međunarodni dan prava životinja obilježava ciljano na Međunarodni dan ljudskih prava. 

"Glasni smo protiv svih oblika diskriminacije, pa tako i specizma, odnosno diskriminacije na osnovi vrste. Sve životinje zaslužuju naš obzir i suosjećanje, a ugrožavanje njihovih prava tiče se svih nas. Performansom ćemo pozvati sve da ne koriste proizvode proizašle iz korištenja ili ubijanja životinja za hranu, odjeću, zabavu ili pokuse. Ono što je nama jedan obrok, čizma, kaput ili puder, njima je njihov život", izjavila je Vlatka Balaš Cerjak iz Prijatelja životinja.

Pročitajte više