Prvi put u povijesti snimljena je obitelj jedne od najrjeđih velikih mačaka

Foto: Shutterstock

ORGANIZACIJA za zaštitu prirode, Orangutan Foundation, uspjela je po prvi put u povijesti snimiti obitelj ugroženih sundskih oblačastih leoparda s Bornea (Neofelis diardi borneensis).

Organizacija je postavila skrivene kamere u Nacionalnom parku Tanjung Puting na Borneu, a 9. travnja jedna od kamera uhvatila je nevjerojatan prizor - ženku sundskog oblačastog leoparda koja prolazi kroz tropsku šumu sa svoja dva mladunca.

Kako navodi Live Science, prethodne snimke s tog područja prikazuju zasebne jedinke ove ugrožene vrste, ali ovo je prvi put da je snimljena cijela obitelj, što daje nadu za opstanak sundskih oblačastih leoparda.

Sundski oblačasti leopardi su najveći predatori na Borneu

Prema Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode (WWF), sundski oblačasti leopard ima dvije podvrste: jedna se nalazi na Borneu, a druga na Sumatri. Ove velike mačke imaju prepoznatljivo žućkasto-smeđe krzno s nepravilnim crnim krugovima koji podsjećaju na oblake i koji na vratu prelaze u duple pruge.

Sundski oblačasti leopardi su vješti lovci s fleksibilnim zglobovima, a njihovi gležnjevi mogu se zarotirati za 180 stupnjeva, što im olakšava spuštanje s drveća. Oni su najveće mačke na području Bornea i obično se hrane majmunima, drugim mačkama i glodavcima. 

Anxious Yoga Perdana, jedan od istraživača iz organizacije Orangutan Foundation, rekao je da sundski oblačasti leopardi igraju ključnu ulogu u održavanju ekosustava jer su najveći predatori na Borneu.

Pad populacije zbog gubitka staništa

O sundskim oblačastim leopardima ne zna se puno jer su najaktivniji noću. Znanstvenici vjeruju da se razmnožavaju tijekom cijele godine te da spolnu zrelost dostižu u dobi od dvije godine. No, zbog krivolova i krčenja šuma, rijetko dožive spolnu zrelost.

Iako je gubitak staništa doveo do drastičnog smanjenja populacije ove već ugrožene vrste, istraživači ne gube nadu za opstanak.

"Činjenica da možemo vidjeti ženku i njezine ljubimce, dokaz je da su zdravi i da se aktivno razmnožavaju", izjavio je Perdana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.