Psi koji doniraju krv: Cijeli proces traje desetak minuta, a spašavaju živote

Foto: Instagram

VLASNICI pasa u većini slučajeva ne razmišljaju o darivateljima krvi dok ne dođe do situacije da im je krv potrebna. No tada se jedino mogu nadati da veterinar ima dobrog prijatelja čiji će pas biti donator. U Hrvatskoj, naime, još ne postoji banka krvi za pse. U Velikoj je Britaniji situacija ipak malo drugačija.

Mabel je šestogodišnji hrt iz Velike Britanije koji se natjecao u brojnim psećim utrkama, ali ovu kujicu nazivaju i "prvakinjom u darivanju krvi" drugim kućnim ljubimcima, kojima redovito pomaže putem Pet Blood Bank UK-a.

Njezina vlasnica Julia Purton kaže kako joj je odlazak u banku krvi postao omiljeni izlet jer ondje bude okružena ljudima i dobiva poslastice. "Ona to obožava. Cijeli proces traje desetak minuta i većina pasa miruje, neki se malo mrdaju", ispričala je Purton za The Guardian. 

Tri faze doniranja krvi pasa

Doniranje krvi životinja u banci krvi u Velikoj Britaniji uključuje obvezni pregled kod veterinara, zatim masiranje trbuha i doniranje krvi, pri čemu pas donira otprilike 450 ml krvi. Kao nagradu, ljubimci dobiju pseći čaj i kekse nakon donacije, a mogu izabrati i igračku na poklon, koju ponesu kući.

"To je vrlo osjetljiv proces, ali osoblje je tako brižno. Ako pas pokaže bilo kakav znak uznemirenosti, oni odmah prestaju s uzimanjem krvi. Nema pritiska. Mabel je već navikla, samo leži i čeka kad će dobiti poslasticu. Ponekad je čak moramo buditi jer zaspi na stolu", priča Purton.

Prošle godine prikupljeno preko tri tisuće doza krvi

Pet Blood Bank UK organizira pet akcija darivanja krvi diljem Škotske i Engleske svakog tjedna, a prošle je godine prikupila više od tri tisuće doza krvi, koje su pomogle brojnim ljubimcima.

Među njima je bio i Milo, kavalirski španijel kralja Charlesa, koji je imao 10 mjeseci kada je teško obolio od pankreatitisa. Prvu hitnu transfuziju primio je čim je stigao u bolnicu za male životinje u Liverpoolu. "Da nije dobio tu krv prvog dana, ne bi preživio", kaže njegova vlasnica Gwyneth Melling.

"Teško je pronaći krv bez banke krvi"

"Potražnja za donatorima krvi je velika", kaže Wendy Barnett, koja je 2007. pokrenula Pet Blood Bank UK, jedinu humanitarnu banku krvi za životinje u toj zemlji, nakon što je radila kao veterinarska sestra u klinici za hitne slučajeve.

"Iz prve sam ruke vidjela koliko je teško naći krv, jedino od nekoga koga vlasnik poznaje, možda od člana obitelji ili prijatelja, a ako je transfuzija bila potrebna tijekom vikenda ili preko noći, bilo je skoro nemoguće", otkrila je za The Guardian.

Pročitajte više