Ragdoll mačka: Otkrivamo zašto ih nazivaju ´krpenim lutkama´

 Foto: www.123rf.com

TRAŽITE nezahtjevnog i privrženog ljubimca koji se obožava maziti? Preporučujemo da razmislite o mački pasmine ragdoll.

Kako joj i samo ime prevedeno na hrvatski kaže riječ je o 'krpenoj lutki' koja u vlasnika ima toliko povjerenja da se prilikom maženja toliko opusti da će vam se činiti kao da mazite igračku.

Pišući o pasmini Savez felinoloških društava Hrvatske navodi kako je pasmina nastala križanjem nečistokrvne bijele perzijske mačke, svete birme i burmanske mačke.

Od perzijske mačke naslijedila je snažnu građu tijela i miran karakter te izvrsnu prilagodbu na život u stanu. Od svete birme naslijedila je pointed oznake na glavi, te nogama i repu, dok poput burmanskih i ragdoll mačke vole igru i zabavu.

Prvi put kao pasmina ragdoll mačka priznata je 1965 god. u SAD-u gdje je postala omiljeni kućni ljubimac.

Za kraj recimo kako se uz nastanak ragdoll mačke vežu dvije zanimljive priče. Jedna kaže kako je majku ragdolla u visokoj skotnosti pregazio auto. Mačka je preživjela, ali je promijenila karakter. Postala je veoma mirnog karaktera, a kad bi je netko uzeo u ruke njezino bi se tijelo opustilo poput krpene lutke . Mačići koje je okotila naslijedili su taj karakter.

Druga pak priča kaže kako je nastanak pasmine rezultat tajnog eksperimenta američke vlade tijekom kojeg je precima ragdoll mačaka izmijenjen genetski sklop. Ne postoje nikakvi dokazi koji bi potvrdili istinitost ovih priča te ih možemo smatrati mitovima.

 Pasmine mačaka - zanimljivosti

Britanska kratkodlaka mačka

 Perzijska mačka

Maine coon

Savannah mačka

Thai mačka

Pročitajte više