Sanja li vaš pas i trebate li ga buditi dok sanja?

Foto: 123rf

MATT Wilson, neuropsihijatar koji proučava sjećanje, pamćenje i učenje na Massachusetts Institute of Technology, kaže kako nema sumnje da mnoge životinjske vrste sanjaju. Psi i druge životinje doista se ne razlikuju od nas kada pričamo o određenim aspektima sna.

Ljudi, psi i svi drugi sisavci doživljavaju REM fazu, stanje spavanja tijekom kojeg sanjamo. Naravno, ne možemo razgovarati sa psima pa usporediti svoje snove s njihovima pa je malo teže sa sigurnošću reći sanjaju li druge životinje isto kao i mi. Wilson je 2001. pokušao to otkriti i zaviriti u mozak uspavanih štakora. Zabilježio je aktivnost neurona ili moždanih stanica štakora dok su trčali kroz labirint i shvatio da su stanice zasjale u određenom obliku. Kad je ponovno pogledao aktivnost neurona dok su spavali i bili u REM fazi, primijetio je isti sjaj kao i kad su bili budni. Štakori su u snu ponovno prolazili svoj put kroz labirint.

Iako nitko nije provodio slična istraživanja na psima, znanstvenici su u radu s mačkama pronašli druge dokaze da životinje sanjaju. Iskustvo iz snova može se pratiti natrag do stvarnog iskustva. To je sjećanje koje se koristi za stvaranje sadržaja snova. U tom slučaju, psi najvjerojatnije sanjaju o svojim iskustvima iz tog dana, poput trčanja za loptom, igranja s ljudima i istraživanja okoliša.

Snovi su stvoreni od sjećanja i iskustva, ali nisu jednostavno prisjećanje iskustva. Ponavljanja su često razbijena u male komade koji su spojeni na drugačiji način. Nove scene izgrađene iz dijelova starog sadržaja mogu se upotrijebiti za isticanje, jačanje i pamćenje nekih važnih događaja.

Trebate li probuditi psa koji sanja?

Kad je vaš pas u REM fazi (trzanje mišića na licu i brzi pokreti očima), sanjao ili ne, najbolje je psa ostaviti da spava. Nije strašno ako mu prekinete san, ali iznenadno buđenje psa iz REM faze može ga preplašiti, zbuniti i možda izazvati agresivnu reakciju. I na kraju, možete ukrasti svom ljubimcu odmor kakav zaslužuje.

San ili medicinsko stanje?

Kad je pas u REM fazi, možete primijetiti drmanje šapa, trzanje nogu, ispuštanje raznih zvukova. Sve to predstavlja normalno ponašanje. Manji mišići nisu paralizirani tijekom REM spavanja, kao što je slučaj s većim mišićima, a ti pokreti ukazuju na to da vaš pas sanja.

Ako ste zabrinuti da možda neispravno tumačite ove pokrete te da su to znakovi koji ukazuju na to da vaš ljubimac pati od poremećaja spavanja ili nekog ozbiljnog zdravstvenog stanja, opustite se i uživajte u zvucima i pokretima koje vaš ljubimac emitira. Normalno ponašanje psa tijekom spavanja je dramatično, ali značajno se razlikuje od napadaja. Kada se napadaj dogodi, pokreti tijela su mnogo brži nego kad pas spava. Poremećaj sna poput REM bihevioralnog poremećaja je vrlo izrazit. Vaš veterinar vam može pomoći da dijagnosticirate problem i smislite plan kako da čuvate ljubimca dok spava.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.