Savannah mačka: Zanimljivosti o "najskupljoj mački na svijetu"

123rf.com

SAVANNAH mačka relativno je nova mačka u svijetu ljubimaca. Prvi Savannah mačić se, prema podacima TICA-e, okotio u travnju 1986. Nastao je križanjem domaće mačke i afričke divlje mačke.

Kao što možete vidjeti na fotografiji, Savannah mačka prepoznatljiva je po velikim i visoko postavljenim ušima i mršavom gracioznom tijelu prekrivenom tamnim mrljama.

Iako izgledom djeluje pomalo divlje, zapravo je riječ o savršenom ljubimcu kojem mnogi uzgajivači pripisuju neke pseće osobine. One su znatiželjne, uporne i od vlasnika uvijek traže akciju.

Budući da je vrlo aktivna, Savannah mačka preporučuje se i takvim vlasnicima. Poput pasa brzo se vežu za obitelj i uz malo truda možete ih naučiti raznim trikovima, ali i voditi u šetnju na povodcu. Za razliku od većine drugih mačaka, Savannah mačke vole vodu.

Za kraj, za sve koji razmišljaju o ovom kućnom ljubimcu navodimo nešto što vam se neće svidjeti. Savannah mačke nose titulu najskupljih mačaka ljubimaca na svijetu. Cijene im se kreću od dvije do nekoliko tisuća dolara.

Razlog? Naime, da bi uzgajivač dobio leglo, praktički mora križati dvije različite vrste, što baš i nije jednostavno. Za postići nešto takvo potrebno je nekoliko godina i puno novca. Zato su Savannah mačke izuzetno rijetke i skupe, te ih uglavnom kao ljubimce drže bogataši kojima je ova mačka statusni simbol.

Pročitajte više