Saznajte zanimljive činjenice o mačjem jeziku koje sigurno niste znali

123rf.com

JEZIK mačaka doista je nevjerojatan organ.

A ako dosad niste znali mnogo o njemu, sad je pravo vrijeme da saznate. 

1. Od čega se on sastoji?

Ako vas je vaša mačka ikad polizala, niste mogli ne primijetiti da njezin jezik ima teksturu šmirgl papira. Razlog tome su sitne "bodljice" na njemu, izrađene od keratina, od kojih su izgrađeni i naši nokti. S obzirom na to da mačke nemaju sposobnost žvakanja, one im pomažu da gurnu hranu u smjeru za gutanje. Također, one im pomažu i da sastružu meso s kostiju kad uhvate svoj plijen.

2. Uljepšavanje

Često ste možda čuli kako je mačji jezik poput švicarskog nožića i kao takav savršene je strukture za dotjerivanje. Kad se mačka liže, dlaka i prljavština ostaju na "bodljicama" na jeziku i tako se one uklanjaju iz njezinog kaputa. No, to često dovodi i do stvaranja loptica od dlake pa je vrlo bitno da svog ljubimca češljate redovito. Stručnjaci preporučuju svaki dan, ako je to moguće. Također, te dlake mačka guta, a u grlo ih usmjeravaju bodlje, baš kao i hranu. One se zatim nakupljaju u želucu te mogu dovesti do začepljenja ako ih mačka ne iskašlje natrag.

3. Okusi

Jezik mačke nije dobar u prepoznavanju okusa, kao što je npr. jezik psa. Drugim riječima, mačke koriste okus kako bi odredile koja je hrana za njih jestiva. Okus ih primarno usmjerava na otkrivanje proteina i masti. Mačke nisu preosjetljive na slano, a okus slatkog najslabije otkrivaju. 

4. On testira temperaturu hrane

Mačke nisu sklone ekstremima, posebno kada je u pitanju njihova hrana. Sve u svemu, one vole hranu na sobnoj temperaturi, a svoj jezik koriste kako bi ocijenile je li hrana prevruća, prehladna ili onakva kakva bi trebala biti. Također, mačkama su bitni tekstura, veličina i oblik hrane. A hoće li joj se svidjeti ili će ju odbaciti, ovisi o tome kako ju ona osjeća na svom jeziku.

5. Njime se rashlađuju

Kad se dotjeruju, mačkama jezik služi i za rashlađivanje. Lizanjem vlaga ostaje na njihovom krznu te ona stvara učinak hlađenja.

6. Pokazivanje ljubavi

Mačići o lizanju nauče od svojim mama, koje na taj način pokazuju ljubav prema njima. Kad vas vaša mačka liže, time ona pokazuje da joj je stalo do vas, a to je vrlo velikodušno od nje, s obzirom na to da se one češće vole držati po strani.

7. Kako mačke piju vodu?

Iako bismo vam sada mogli objašnjavati i objašnjavati, pronašli smo kratki video koji će vam najbolje objasniti kako je pijenje vode kod mačaka prava umjetnost. Voda se zapravo "diže", a mačka zatvara svoja usta, prije nego što gravitacija omogući vodi da padne natrag. Pogledajte kako to izgleda.

Pročitajte više