Saznajte zašto mačke predu samo u određenim trenutcima

123rf.com

ZAŠTO mačke predu? Iako je općeprihvaćeno mišljenje da mačke predu jer vlasnicima žele pokazati da su sretne, predenje je mnogo složenija pojava.

Mačje predenje počinje već rođenjem jer mačići se rađaju slijepi i gluhi. Jedino što osjećaju jest vibracija majčina tijela. Na majčine vibracije odgovaraju vlastitim predenjem.

Osim što predenjem komuniciraju, mačke se njime i liječe. Naime, znanstvena istraživanja pokazala su da tijekom predenja mozak mačke luči tzv. hormon sreće. Bolesna mačka tako se predenjem pokušava "utješiti".

Poznati su slučajevi da zdrave mačke okruže bolesnu i legnu pored nje te joj predenjem pomažu da što prije ozdravi. Također, mačke mogu presti kad su gladne, ozlijeđene i/ili prestrašene.

Savez felinoloških društava Hrvatske navodi još jednu zanimljivost povezanu s predenjem. Naime, ono generira frekvenciju od 26 Hz, što je frekvencija dovoljna za brže zacjeljivanje kostiju/rana. Istu frekvenciju koriste i liječnici prilikom liječenja ljudskih prijeloma/fraktura kostiju.

Uglavnom, postoji više objašnjenja zašto mačke predu, a u većini slučajeva riječ je o pozitivnim učincima kako na mačke, tako i na ljude. Jer dokazano je da mačje predenje kod ljudi smiruje krvni tlak te se mačke u nekim državama koriste kao terapeuti u domovima umirovljenika.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više