Šest pasmina pasa s najkraćim životnim vijekom

Foto: Pixabay

PSU SU neizostavni članovi brojnih obitelji, a njihova prisutnost unosi radost i ljubav u živote mnogih ljudi. No, bez obzira koliko ih voljeli, neki psi jednostavno imaju prekratak životni vijek, zbog čega rastanci s njima mogu biti posebno bolni. Dok neke pasmine žive po petnaest godina i više, druge nas zbog zdravstvenih problema napuštaju već sa šest godina. Portal Always Pets napravio je popis pasa s najkraćim životnim vijekom, a u nastavku smo izdvojili neke od njih.

Bordoška doga

Bordoške doge su veliki i inteligentni psi koji su zaštitinički nastrojeni prema svojim obiteljima. U prosjeku žive između pet i osam godina. Kao i sve ostale brahicefalične pasmine, bordoške doge imaju brojne probleme s disanjem što im skraćuje životni vijek.

Bernardinac

Bernardinci su nježni divovi koji žive između osam i deset godina. Skloni su brojnim zdravstvenim problemima - od srčanih problema i epilepsije do raka. Isto tako, zbog problema sa želucem, tijekom dana bi trebali jesti više manjih obroka umjesto jednog velikog.

Njemačka doga

Njemačke doge u prosjeku žive između šest i osam godina. Glavni zdravstveni problem s kojim se suočavaju je proširenje i zavrnuće želuca, što za njih može biti kobno. Vlasnici doga trebali bi se savjetovati s veterinarom oko prehrane svog psa kako bi izbjegli ovaj problem.

Bernski planinski pas

Bernski planinski psi u prošlosti su živjeli između deset i dvanaest godina, ali u današnje vrijeme u prosjeku žive između šest i osam godina. Glavni razlog za to je činjenica da su jako skloni raku. Neki od ovih pasa ne dožive ni dvije godine prije nego što obole od raka. Osim toga, kao i ostale velike pasmine, imaju problema sa želucem i srcem.

Irski vučji hrt

Irski vučji hrt je još jedna velika pasmina koja nema dug životni vijek. U prosjeku žive između šest i deset godina. Skloni su raku kostiju, von Willebrandovoj bolesti, proširenju i zavrnuću želuca, limfomu i hipertireozi.

Engleski buldog

Iako su znatno manji od ostalih pasa s popisa, engleski buldozi često pate od mnogih zdravstvenih problema. U prosjeku žive između osam i deset godina. Imaju problema s disanjem i ne podnose vrućine, a za brojne zdrastvene probleme krivi su neodgovorni uzgajivači koji su kroz godine parili blisko srodne životinje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.