Shiba inu: Zanimljivosti o pasmini u koju se lako zaljubiti

 Foto: 123rf.com

KAD se u Hrvatskoj govori i piše o japanskim psima često se u prvi plan stavljaju akite i tose. Prve je proslavio film o Hachiku, dok se tose najčešće spominje u kontekstu oštrih čuvara i pasa koje se povezuje s borbama.

Potpunu nepravedno zapostavlja se jedna od najstarijih pasmina uopće - shiba inu (Šiba inu)

Opis pasmine

Kao što možete vidjeti na fotografijama shiba inu pasmina je u koju se lako zaljubiti. Kao i u akitu kojoj izgledom sliči samo što je manja.

Riječ je o psu srednje veličine tijela (visina 35 do 43 cm) koje je prekriveno gustom i grubom dlakom ispod koje se nalazi kratka poddlaka.

Iako se javljaju u više boja, boja dlake kod shiba najčešće je riđe ili riđe-crne. Uz navedeno prepoznatljivi su po debelom i snažnom "zavrnutom" repu, malim trokutastim očima i šiljatoj njušci.

Shiba inu nekad...

Kao što smo već naveli shiba inu jedna je od najstarijih pasmina pasa koja se nekad koristila kao lovački pas, za lov na sitnu divljač. Nakon Drugog svjetskog rata pasmini je prijetilo izumiranje, ali entuzijazmu uzgajivača to se ipak nije dogodilo.



Danas ih se najčešće drži kao obične kućne ljubimce, a osim u Japanu popularni su i u SAD-u te Europi.

...i danas (kao ljubimac)

Ako vam je to prvi pas naša preporuka je da ljubimca upišete u neku od psećih školica u kojima ćete naučiti kako treba raditi sa svojim psom jer na vrijeme i pravilno socijalizirana shiba inu bit će savršen obiteljski pas.

Kako bi to postao psa od malena treba učiti što smije, a što ne smije. No, vlasnici (pogotovo početnici) često griješe što psima dok još sliče plišanim medvjedićima ne daju do znanja što se smiju, a što ne. Kad odrastu, uzimajući u obzir njihovu inteligenciju i tvrdoglav karakter takvi psi mogu postati neposlušni.

Kod socijalizacije posebno obratiti pažnju na obuzdavanje lovačkih nagona jer riječ je o psima sklonima lovljenju malih životinja koje smatra svojim plijenom. Osim, što mogu ozlijediti druge životinje loveći ih i same mogu stradati. Primjerice, završiti pod kotačima automobila.

Preporučuje se držati ih u stanu ili kući s dvorištem. Pod tim ne mislimo na držanje na lancu ili u boxu jer shiba inu se brzo veže u obitelj s kojom živi.

Zanimljivosti o pasminama pasa

Tosa inu

Bernski planinski pas

Bernardinac

Rotvajler

Američka akita

Jack/Parson Russell terijer

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Peruanski bezdlaki pas

Maltezer

Bigl

Patuljasti šnaucer

Faraonski gonič

Newfoundlander

Doberman

Njemački bokser

Škotski ovčar

Lagotto Romagnolo

Cavalier King Charles španijel

Istarski oštrodlaki gonič

Istarski kratkodlaki gonič

Alpski brak jazavčar

Bulmastif

Bostonski terijer

Francuski buldog

Američki stafordski terijer

Bull terijer

Presa Canario

Cane corso

Kangal

Tibetanski mastif

Čivava

Dalmatinski pas

Chow chow

Zlatni retriver

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Velški korgi

Mali međimurski pas

Čehoslovački vučji pas

Sarloški vučji pas

Pročitajte više