Slavonca zatekao prizor na terasi: "Što mi je ovo u stolu napravilo rupu od 20 cm?"

Foto: Mihael Šilac

SLAVONAC Mihael Šilac poprilično se iznenadio kad je u stolu na terasi u Čepinu ugledao rupu duboku oko 20 centimetara koju je napravila - pčela.

Mihael je fotografije objavio na svom Facebook profilu. "Ok što je ovo što mi je probušilo 20 cm dužine rupu u stolu i širine jednog centimetra!??" zapitao se. Ubrzo je saznao da je riječ o pčeli drvarici.

"Zadnjih dana nismo često bili na terasi na kojoj imamo veliki drveni stol i klupe. Iznenadila nas je hrpica piljevine na podu za koju nismo znali odakle se tu stvorila. Kako je stol bio prekriven, nismo primijetili rupu. Mislili smo da je to nešto što dolazi s plafona terase na kojem su drvene grede. Počistili smo tu piljevinu, a nakon toga ugledali novu u razmaku od nekoliko sati. Shvatili smo da je to vezano uz stol i onda smo vidjeli tu veliku rupu koja kao da je napravljena bušilicom", ispričao je za Index Mihael.

"Mislili smo da je to neki crv ili ličinka nekog velikog kukca, ali zaista nismo imali nikakvog saznanja što bi to moglo biti jer nam je bilo prečudno da bilo kakav kukac može napraviti tako pravilno i toliko veliku rupu. Pokušali smo to izvaditi, što god smo mislili da je, metalnom šipkom, a rupa je bila duboka nekih 20-ak centimetara. Naposljetku smo uspjeli, ali nažalost kukac nije preživio", objašnjava.

"Napravit ćemo hotel za kukce u dvorištu"

"Kasnije smo saznali da se radi o crnoj pčeli drvarici i baš nam je žao što se to dogodilo na takav način, ali probat ćemo se iskupiti", dodaje.

"Kada smo shvatili da je to bio potpuno bezopasan i zapravo koristan kukac koji je, eto, u našem stolu od mekanog drveta našao priliku da sagradi svoju sobu, odlučili smo da ćemo u dvorištu napraviti mali hotel za kukce te tako, nadamo se, naš stol učiniti manje atraktivnim za njih", poručio je Mihael.

Pčele drvarice

Portal pcelarstvo.hr piše da je pčela drvarica jedna od najvećih vrsti pčela u Europi, porijeklom je iz Azije. Nije agresivna i napada samo u krajnjoj nuždi. Gnijezdi se po šumama najčešće u starim trulim deblima. Pčele koje prezime rade na podmlatku, a javljaju se početkom travnja ili svibnja.

U kasno proljeće ili rano ljeto mogu se vidjeti u potrazi za partnerima i pogodnim mjestima za gniježđenje. Nakon parenja, gravidne ženke probijaju tunele u trulom drveću, odakle i dolazi naziv pčela drvarica, iako nerijetko koristi i stare već izgrađene rupe ili tunele.

Pročitajte više