SPLIT Djelatnici Hrvatskog narodnog kazališta izgradili kućice macama s ulice

Foto: Facebook/HNKSplit

JUTROS su djelatnici Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu postavili kućice za mace lutalice koje vrijeme provode nasuprot ulaza u kazalište, na Ujevićevom platou, piše Slobodna Dalmacija.

I dok je Nizozemska postala prva država koja nema pse lutalice, a Turska država koja se o svojim lutalicama svakodnevno brine, Hrvatska je i dalje među zemljama koje imaju velik broj lutalica.

U takvim je državama rijetkost vidjeti ljude koji će stati nasred ulice kako bi nahranili gladnog psa ili mačku. Srećko Šestan, intendant splitskog HNK, za Slobodnu Dalmaciju kazao je da su ga pitome mačke koje borave u blizini kazališta oduševile. Dodao je kako su mace čipirane, sterilizirane i uhranjene te kako im pomažu u rješavanju problema s miševima, ali i u privlačenju turista.

Zbog svega toga Šestan je odlučio macama napraviti zaklon te je uz pomoć kolega izgradio i oslikao kućice koje će, vjerujemo, dodatno privlačiti ljude. Kućice su dobile imena po likovima mjuzikla Bambina, čija će se premijera održati 14. veljače.

Kućice namjerno nisu fiksirali, a cilj im je vidjeti hoće li njihovi sugrađani poštovati njihovu divnu gestu. Nadamo se da će kućice ostati na broju te da će njihovo šarenilo građane potaknuti da se o svojim macama lutalicama brinu baš kao i Turci. 

Pročitajte više