SREDNJOAZIJSKI OVČAR Dobar izbor za sve koji traže psa čuvara

Foto: 123rf.com

TRAŽITE psa čuvara? Pozivamo vas da razmislite o srednjoazijskom ovčaru, velikom i snažnom psu koji kao što možete vidjeti na fotografiji izgleda impresivno.

Impresivne su i njihove čuvarske sposobnosti koje je pasmina na području Urala u Rusiji, istočno prema Sibiru i diljem srednjoazijskih republika Uzbeksistan, Kirgistan, Tadžikistan i Kazahstan usavršavala stoljećima, pružajući zaštitu nomadskim stočarima i njihovim stadima.

Pišući o osobinama pasmine moloss.hr navodi kako je srednjoazijski ovčar vrlo privržen i odan vlasniku.

"Iako je vrlo prilagodljiv ne treba zaboraviti da je srednjoazijski ovčar izrazito radna pasmina, stoga nikako nije preporučljiv za život u stanu ili urbanim sredinama. Brzo uči, ali s njim treba konstantno raditi na socijalizaciji jer zna pokazati agresivnost prema drugim psima.

On je najsretniji ako nešto može raditi u društvu sa svojim vlasnikom. Nije pretjerano povjerljiv prema strancima, ali nije ni nepotrebno neprijateljski raspoložen prema nekom koga ne pozna.

Oprezan je i promišljen, ali nikad prenapet i nervozan. Kad se odmara vrlo je opušten i u društvu svog vlasnika prihvatit će bez problema i druge osobe", navodi moloss.hr.

Iako ih se najčešće koristi kao čuvare najveća greška koju možete napraviti jest da psa zavežete na lanac ili ga držite isključivo u dvorištu! Zašto? Iako zbog svoje robusnosti možda ne izgleda tako riječ je o izdržljivim psima kojima svakodnevno treba omogućiti dugačke šetnje.

Napomena: Kako tijekom povijesti tako i danas u  Rusiji i ostalim državama gdje to nije zabranjeno ovim psima uši se  kupiraju. U Hrvatskoj, kao i na području cijele EU kupiranje je zakonom zabranjeno!

Zanimljivosti o pasminama pasa

Kangal

Tosa inu

Bernski planinski pas

Bernardinac

Rotvajler

Američka akita

Jack/Parson Russell terijer

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Peruanski bezdlaki pas

Maltezer

Bigl

Patuljasti šnaucer

Faraonski gonič

Newfoundlander

Doberman

Njemački bokser

Škotski ovčar

Lagotto Romagnolo

Cavalier King Charles španijel

Istarski oštrodlaki gonič

Istarski kratkodlaki gonič

Alpski brak jazavčar

Bulmastif

Bostonski terijer

Francuski buldog

Američki stafordski terijer

Bull terijer

Presa Canario

Cane corso

Tibetanski mastif

Čivava

Dalmatinski pas

Chow chow

Zlatni retriver

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Velški korgi

Mali međimurski pas

Čehoslovački vučji pas

Labradoodle

Irski vučji hrt

Pročitajte više