Što učiniti kad vam zmija uđe u kuću? Ravnatelj zagrebačkog ZOO-a dao je savjet

Foto: Čitatelj Indexa

POSLJEDNJIH tjedana sve više Zagrepčana prijavljuje da su u njihove kuće, zgrade i poslovne prostore ušle zmije. Ovoga tjedna jedna zmija snimljena je na Malešnici. Ušla je u zgradu, nakon čega je obaviješten Azil Dumovec, no njihova intervencija ipak nije bila potrebna. Jedan od stanara pustio je životinju u prirodu.

O konkretnoj situaciji pitali smo Azil Dumovec i Zoološki vrt grada Zagreba. 

"Ova je smukulja ušla u jednu zgradu na Malešnici. Na prvu je prestrašila nekoliko stanara. Nazvali su Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba s molbom da je se premjesti u prirodu. Na kraju dolazak tzv. hvatača nije bio potreban.

Jedan od susjeda zmiju je odnio do obližnjeg potoka i tamo je pustio", rekao je za Index Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu.

Preporučuje se pozivanje stručnjaka

Mnogo građana prestraši se kada vidi zmiju. Ravnatelj zagrebačkog ZOO-a preporučuje građanima da pozovu stručnjake kada im zmija dođe u dom.

"Iako se radi o neotrovnici, preporučujemo da to rade stručnjaci. Naime, i neotrovnica u samoobrani čovjeka može ugristi. U tom slučaju čovjek treba posjetiti liječnika. Zmije inače same pobjegnu kad osjete dolazak ljudi.

Ova je možda zalutala u potrazi za hranom ili zaklonom. Zagreb je premrežen zelenim površinama, pa zmije skrovito žive u našoj blizini. Važan su dio ekosustava jer smanjuju populacije nekih drugih životinja, primjerice glodavaca", kaže nam Damir Skok.

Pročitajte više