Stručnjakinja otkriva četiri razloga zašto mačke vole grebati i brusiti kandže

Foto: Shutterstock

GOTOVO svi vlasnici mačaka doživjeli su da im ljubimci izgrebu neki komad namještaja, a ponekad ga i unište. No, kako objašnjava Amanda Campion, stručnjakinja za ponašanje životinja, postoje razlozi zašto to mačke rade.

Ovi su razlozi najviše povezani s njihovom prirodom i potrebom za označavanjem teritorija. Iako bi bilo idealno da mačke mogu oštriti i skratiti kandže vani, za te potrebe su dobra opcija i grebalice. Campion otkriva koja su to četiri razloga zašto je mačkama prirodno grebanje. 

Preživljavanje

Campion objašnjava da mačkama penjanje po drveću pomaže preživjeti u divljini te da bi imale kandže koje im pomažu u tim situacijama, moraju ih grebati. Ti se instinkti ne mijenjaju ni kod kućnih mačaka. Prirodno im je biti na oprezu i u svakom trenutku moći se popeti na visoku i sigurnu poziciju. 

Održavanje zdravih mišića

Grebanje je odličan način da se mačke istegnu, saviju i potiču rad svojih mišića. Dok mačke grebu, obično se ispruže i savijaju u isto vrijeme, što im pomaže kod pokretljivosti, objašnjava stručnjakinja.

Označavaju teritorij

"Ako mačka želi obilježiti svoj teritorij, može početi grebati površinu", ističe Campion. Kada to mačke učine, za sobom ostavljaju miris iz interdigitalnih žlijezda u šapama, dajući do znanja drugim mačkama tko je glavni.

Dobro se osjećaju zbog toga

Mačke bi mogle početi grebati oko sebe ako su tjeskobne, sve kako bi ublažile stres na kojem se nalaze. Kad god mačka grebe po nekoj površini, oslobađaju se endorfini u mozgu zbog kojih se osjećaju sretnije, dodaje stručnjakinja. 

Pročitajte više