Sumnjate u zdravlje vašeg ljubimca? Postavite veterinaru ova pitanja

Foto: Unsplash.com

Bilo da ste dugogodišnji vlasnik ili prvi put imate ljubimca, ne možete zaobići veterinarsku ambulantu. Ako vam pažnja brzo odluta jer ste nervozni u prisutnosti liječnika ili ste pretjerano zabrinuti za svog ljubimca, napravite plan. Upišite u telefon sva potencijalna pitanja koja imate za vašeg veterinara i nećete izići iz ordinacije zabrinuti.

Veterinar Leni Kaplan kaže da se vlasnici ljubimaca ne bi trebali bojati pri postavljanju pitanja. Na što vam više pitanja veterinar odgovori, to ćete biti smireniji. New York Times pitao je Kaplana da sastavi pitanja koja bi vlasnici uvijek trebali postaviti svom veterinaru.

Koju hranu trebam davati ljubimcu? 

Pregledavanje polica u trgovini za pse može biti zbunjujuće i umarajuće. Sva ta pakiranja na kojima je savršen pas ili mačka mogu vas dovesti u zabludu da je to dobar izbor hrane za vašeg ljubimca. Veterinar bi vam trebao reći koju hranu vaš pas smije jesti, a ne radnik u trgovini koji možda ne zna što je dobro za rasu vašeg psa ili mačke. Mnoge tvrtke koje se bave proizvodnjom hrane za ljubimca unajmljuju vješte promotore koji zbunjuju vlasnike i prodaju im neodgovarajuće proizvode.

Koliko moj ljubimac ima kila? 

Jeste li ikada pogledali svog ljubimca i pomislili da se udebljao? Ili ste to pripisali debelom zimskom krznu? Vrlo je teško ustanoviti je li vaš ljubimac debeo ako je po prirodi čupav. Vlasnici rijetko uvide višak kilograma jer viđaju svog ljubimca svakog dana. Istraživanje koje je 2018. godine proveo Američki savez za prevenciju pretilosti kod ljubimaca otkrilo je da je 55% pasa i 59% mačaka pretilo. Od svih testiranih vlasnika samo 68% je reklo kako želi da im veterinar prepiše pravilnu prehranu za ljubimca.

Dobivanje na kilaži može skratiti životni vijek vašeg ljubimca. Neuhranjenost, također, može naškoditi vašem ljubimcu, zato je vrlo važno da pri svakom posjetu veterinaru pitate doktora za mišljenje o kilaži i mogućoj korekciji prehrane.

Koliko je fizičke aktivnosti potrebno mom ljubimcu?

Vježbanje vam pomaže da se povežete sa svojim ljubimcem, održava njegovu kilažu i smanjuje nervozno ponašanje poput grebanja namještaja ili prevrtanja smeća. Svi ljubimci trebaju vježbati, ali stručnjaci se slažu da se količina aktivnosti treba odrediti po godinama, rasi i medicinskoj povijesti ljubimca.

Štenad dobiva kratke nalete energije tijekom cijelog dana. Ova je faza poznata pod nazivom "zombi", što ukratko znači da tijekom tih faza morate zabavljati vašeg psića ili ga odvesti u kratku šetnju. Veće pse koji žive u gradu trebalo bi šetati dva ili tri puta na dan, pored redovitog igranja. Rasama kao što je chihuahua potrebno je više mentalnih stimulacija nego šetnje. Buldog i ostale rase kratke njuške imaju respiratorne probleme, što im otežava fizičke aktivnosti.

Većina mačaka koje žive unutar doma zahtijeva minimum pola sata igranja na dan. Bacanje lopte, jurenje konopca ili labirint hranilice trebale bi biti dovoljne da vaša mačka izbaci višak energije.

Veterinar vam može dati personalizirani režim vježbi, kao i savjete koji će vam pomoći da prepoznate kada je životinja premorena.

Kakvi su mu zubi i desni?

Ljubimci odlično kriju kada ih nešto boli. Neki vlasnici mogu previdjeti zubne probleme svojih ljubimaca, sve dok ne bude prekasno. Loš zadah, truli zubi ili gubitak apetita mogu ukazivati na zubnu bolest ili na infekciju srca, poznatiju kao endokarditis. Vaš veterinar može otkriti rane znakove infekcije pri redovnom pregledu i predložiti vam zdravstveni plan.

 

Pročitajte više