Susret dva risa koja žive na istom području započeo nešto veličanstveno

123rf.com / Life Lynx

TEJA i Goro su risovi koje prati projekt LIFE Lynx, a ovo je prva ljubavna priča ovih divnih mačaka. Podatci s radiotelemetrijske ogrlice ukazuju da je Goro uspostavio teritorij na Maloj Gori u Sloveniji, a na tom području živi i ženka Teja. Po njihovom kretanju vidi se da provode vrijeme zajedno.

Goro je na njen teritorij došao prvi put početkom lipnja, a podaci s ogrlica pokazuju da su se družili tri dana. Zatim se nisu vidjeli četiri dana te su se opet našli i proveli tri dana zajedno. Posljednji njihov susret je zabilježen 2. srpnja kada su se nakratko sreli tijekom noći.

Risovi su teritorijalne životinje, jedinke istog spola nikada ne dijele isti prostor i aktivno ga brane od drugih risova istog spola. No teritoriji mužjaka i ženke se mogu preklapati. Mužjak i ženka koji žive na istom području žive odvojeno, no međusobno komuniciraju putem mirisnih signala koje ostavljaju trljanjem tijela o stijene, debla i korijenje te putem izmeta i urina.

Risovi suprotnog spola se uobičajeno druže samo u vrijeme parenja, što je u Dinaridima tijekom veljače i ožujka. Kako piše na stranici Life Lynx, vrlo rijetko imaju priliku dokumentirati interakciju između dva risa s obzirom na to da je teško uhvatiti ih i staviti ogrlice na dva risa suprotnog spola koji žive na istom području.

 "Još je rjeđa i neuobičajenija situacija da je jedna od tih životinja naseljena iz drugog područja, kao što je naš Goru došao iz Rumunjske. Vrlo je teško predvidjeti kako će se razvijati ljubavna priča između Gorua i Teje jer sezona parenja počinje tek za 6 mjeseci i s iščekivanjem pozitivnog rezultata nastavljamo pratiti ovaj odnos", kažu na stranici.

Mi se veselimo ovoj ljubavnoj priči i nadamo se da ćemo vidjeti njihove slatke potomke. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više