Sve se mačke vole zavlačiti u kutije, no ova se nije dobro provela

Foto: Unsplash

ZASIGURNO ste primijetili da se vaša maca obožava zavlačiti u kutije svih vrsta - od kartonskih kutija od obuće pa do košara za prljavo rublje. Nije bitno kakva je kutija, bitno je samo da se može zavući i promatrati svijet oko sebe. No zašto one to toliko vole raditi?

Znanstvenici koji se bave proučavanjem mačjeg ponašanja kažu da je to zato što mačke imitiraju ponašanje svojih prethodnica koje su se u prirodi sakrivale u male prostore i rupe iz kojih su sigurno mogle promatrati prirodu i skrivati se od napadača.

Mačke vole kutije jer su tajnovite životinje koje se vole skrivati. Kutije im daju osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. Dok su u kutiji, mace znaju da im se ništa ne može dogoditi i da im se nitko ne može približiti sa strane ili iza leđa.

Isto tako, kutije su odlično mjesto za spavanje i drijemanje, što je vrlo bitno jer znamo da mace spavaju i drijemaju i do dvadeset sati dnevno. Stoga, ako imate mačku, svakako joj osigurajte neku kutiju u koju će se moći zavlačiti kada god poželi i nemojte se ljutiti ako se zavuče u kutiju u kojoj vam stoji alat, igračke vaše djece ili nešto slično. 

 

Pročitajte više