Sve što trebate znati o biglovima prije nego što jednog dovedete u svoj dom

Foto: Pixabay

BIGL je simpatična pasmina koja topi srca svojim pogledom i dugim svilenkastim ušima. 

Vjeruje se da su preci bigla bili mali lovački psi koje su engleski džentlmeni koristili za praćenje zečeva 1500-ih. Danas postoje dvije vrste bigla koje priznaje Američki kinološki savez (AKC). Manji, visine do 33 centimetra, i veći, koji mogu narasti između 33 i 38 centimetara. Imaju kratku dlaku i njihovo krzno najčešće je trobojno - crne, bijele i smeđe boje. 

Prema National Beagle Club of America, biglovi su izvrsni obiteljski psi. Njihov prosječni životni vijek je od 12 do 15 godina. Općenito su zdravi, ali mogu imati zdravstvene probleme kao što su iščašena čašica koljena, glaukom, epilepsija i hipotireoza. 

Spadaju među pasmine predisponirane na pretilost. Zato je važno da imaju najmanje sat vremena tjelovježbe dnevno i da jedu zdrave porcije visokokvalitetne hrane. 

Iako imaju tvrdoglavu crtu, biglovi se mogu dresirati. Dosljednost, nadzor, strpljenje i razumijevanje ključ su uspješnog treniranja ovih pasa. Trening s pozitivnim pojačanjem korištenjem niskokaloričnih zdravih poslastica najbolje funkcionira kada ove pse naučite osnovnoj poslušnosti.

Nisu zahtjevni po pitanju njege. Imaju glatku, gustu dlaku koja ljeti opada. Tijekom ostatka godine, umjereno se linjaju. Dovoljno ih je četkati nekoliko puta tjedno. Također im je potrebno redovito podrezivati nokte i čistiti uši kako bi se spriječile infekcije. 

Zbog svoje male veličine, biglovi su popularan izbor među ljudima koji žive u stanovima ili gradovima. No za obuzdavanje pretjeranog lajanja bit će potrebna obuka.

Nedostatak života s biglom je njihov nagon za lovom. Imaju moćan njuh zbog kojeg mogu bježati pa ih treba puštati samo u dvorištima ograđenima visokom ogradom iz kojih neće moći pobjeći ni iskopavanjem. Iz sigurnosnih razloga, stručnjaci za obuku preporučuju da bigla tijekom šetnje uvijek držite na uzici kako ne bi pobjegao i izgubio se.

Riječ je o životinji koja voli društvo. Ako se predugo ostave sami, mogu patiti od tjeskobe odvajanja i postati destruktivni u kući. Ovo nije dobra pasmina za sjedilačke obitelji. 

Veseli su, znatiželjni i pametni. Vole avanture i planinarenja. Ako se prepoznajete u ovom opisu, riječ je o savršenoj pasmini za vas.

Pročitajte više