Svinje kao kućni ljubimci: Zašto su sličnije psima nego što mislimo

U posljednjem desetljeću, svijet kućnih ljubimaca doživio je neobičan preokret - svinje su postale novi psi. Ove pametne i emotivne životinje polako osvajaju srca i domove ljudi širom svijeta, ali koliko su zapravo svinje slične našim tradicionalnim četveronožnim prijateljima?

 

Iznimno su inteligentne

Istraživanja su pokazala da su svinje iznimno inteligentne i sposobne za učenje složenih zadataka brže od pasa, pa čak i nekih primata. Sposobne su prepoznati svoje ime unutar nekoliko tjedana života i odazvati se na naredbe, baš kao što to čine psi. Osim toga, poput pasa, svinje traže društvo, bilo od svojih ljudskih prijatelja ili drugih svinja, pokazujući snažne društvene veze.

 

Emocionalna inteligencija svinja također je iznenađujuće visoka. One izražavaju radost, tugu, usamljenost i strah, te se mogu vezati za ljude na dubokoj emocionalnoj razini. Studije su pokazale da svinje čak sanjaju, a njihova potreba za igrom i istraživanjem podsjeća na pseće ponašanje.

 

Postoji nekoliko stvari oko kojih se treba razmisliti 

No, prije nego što odlučite udomiti svinju kao kućnog ljubimca, važno je razmotriti nekoliko faktora. Za početak, iako postoje manje pasmine poput minijaturnih svinja koje su po veličini usporedivije s psima, svinje mogu značajno narasti. Njihova prehrana, prostor za život i potrebe za vježbanjem također su specifični i zahtijevaju predanost i odgovornost.

 

Zakonski aspekti držanja svinja kao kućnih ljubimaca variraju od mjesta do mjesta, stoga je ključno informirati se o lokalnim propisima. Ne smije se zaboraviti ni na veterinarsku skrb koja može biti skuplja i teže dostupna u usporedbi sa skrbi za pse.

 

Iako su svinje neobični izbor za kućnog ljubimca, one mogu donijeti mnogo radosti i zabave u prave domove. Njihova inteligencija, emocionalna dubina i jedinstvene osobnosti mogu pružiti iskustvo slično onom kod pasa, uz dodatnu čaroliju koja dolazi s udomljavanjem tako jedinstvene životinje.

 

Prije nego što donesete odluku, dobro razmislite o svim aspektima i razgovarajte s osobama koje već imaju svinje kao kućne ljubimce. Ako ste spremni na izazov, svinja u vašem domu može se pokazati kao divan dodatak vašoj obitelji, baš kao što to čini pas.

 

Pročitajte više