Ta čudna stvorenja - peruanski bezdlaki psi - među najskupljima su na svijetu

Screenshot: YouTube

PERUANSKI bezdlaki pas ili peruanska Inka jedna je od nekoliko bezdlakih pasmina koje postoje. Prema kategorizaciji Svjetske kinološke organizacija, ova je pasmina u petoj skupini pasa, gdje se nalaze špicevi i primitivni tipovi pasa koji čuvaju neke od iskonskih nagona razvijenih u prvim trenucima domestifikacije.

Peruanski bezdlaki psi bili su namijenjeni za lov na sitnu divljač i za čuvanje pa su poprilično glasni te imaju izraženiji nagon za lov. Uz bezdlake, postoje i varijante dlakavih pasa ove pasmine, a pojavljuju se u tri veličine. Tekstura i boja kože se, isto tako, mogu razlikovati. No poželjnije su tamnije boje zbog bolje zaštite od sunca. Vole ljudsko društvo, no nepovjerljivi su prema strancima.

Oni nisu psi koji će skakati od sreće kada nekoga vide prvi put te definitivno nisu psi za neiskusne vlasnike. Imaju pomalo zeznutu narav, poslušni su onda kada oni to žele ili kada imaju nekakvu korist od onoga što se od njih traži, a u isto su vrijeme vrlo plahi. Neće vas poslušati ni kada upotrijebite silu, takav pristup ovom psu pogrešan je i treba ga izbjegavati u potpunosti.

Pogrešan pristup može dovesti do zastranjivanja pa pas može postati pretjerano osjetljiv, preplašen i sramežljiv. Peruanski bezdlaki pas prošle je godina svrstan u top osam najskupljih pasmina svijeta, a može koštati i do 15.000 kuna. 

Pročitajte više