Zanimljivosti o omiljenim kućnim papigama

Foto: www.123rf.com

PAPIGA tigrica potječe iz Australije gdje ih je 1770. otkrio kapetan James Cook. U Europi gdje ih je donio prirodoslovac John Gould pojavljuju se sredinom 19. stoljeća i vrlo brzo postaju kućni ljubimci.

Prihvatljiva cijena u kombinaciji s jednostavnošću održavanja tigricu i danas čini jednom od najčešćih ljubimaca, barem kad su u pitanju papige.

Iako s težinom od 50 -ak grama izgledaju ranjivo tigrice su se pokazale kao prilagodljive te izdržljive životinje koja uz pravilnu brigu mogu doživjeti petnaestak godina.

U divljini na tigricama prevladavaju zelena, žuta i crna boja perja. Kao kućni ljubimci najčešće se pojavljuju kao svijetlozelene i svijetloplave, ali pojavljuju se i u različitim kombinacijama boja.

Kao ljubimcima tigricama trebate omogućiti većinu onoga što dobivaju i u divljini. Riječ je o društvenim životinjama koje u divljini žive u jatima. Kao ljubimac tigrica nikad ne bi smjela biti sama. Budući da im to nitko ne može omogućiti preporučuje ih se držati u paru.

Većinu vremena tigrica može živjeti u krletki, ali svaki dan treba im omogućiti boravak izvan iste kako bi "protegnula krila".

Omogućite li im navedeno uz redovito hranjenje većina tigrica prihvatit će vas kao člana svog jata. Moći ćete ih maziti po glavi, hodat će vam po rukama, a potrudite li se malo neke tigrice (pogotovo muške) možete naučiti oponašati ljudske glasove i zvukove iz prirode. Dodamo li tome da nisu previše bučne doći ćemo do razloga zašto su toliko popularne.

Svemu navedenom treba dodati kako je riječ o odličnim terapeutima jer tigrice utječu na snižavanje krvnog tlaka ljudi kojima također pomažu u borbi protiv depresije.

Opširnije o tigricama

Pročitajte više