Top 10 psećih strahova: Podijelite s nama vaša iskustva!

 Foto: www.123rf.com

STRAH od petardi i vatrometa kako smo već pisali noćna je mora s kojom se tijekom božićnih blagdana sreću ljubimci, ali i njihovi vlasnici.

Pročitajte kako pomoći ljubimcima koji se boje pucnjave

Strah od pucnjave

Pišući od deset najčešćih strahova kod pasa portal dogs.about.com strah od pucnjave stavlja na drugo mjesto.

Strah od grmljavine

Na prvom mjestu pak nalazi se strah od grmljavine, koji po učinku na pse djeluje slično kao i petarde i vatromet.

Snažni zvukovi često praćeni iznenadnim bljeskanjima nekim psima doslovce tjeraju 'strah u kosti'. Manifestira se to drhtanjem, dahtanjem, ubrzanim disanjem, izbjegavanjem odlazaka u šetnju, odbijanjem hrane i vode, povraćanjem, proljevom i mnogim drugim simptomima.

Strah od napuštanja

Pri samom vrhu ljestvice najčešćih psećih strahova nalazi se strah od napuštanja. Takvi psi kad ostanu sami kod kuće mogu postati destruktivni te uništavati namještaj.

Ipak, najčešći simptom koji ukazuje da se pas boji napuštanja jest 'tužno lajanje i zavijanje'. Naravno, u situacijama kad vlasnika nema kod kuće.

Strah od veterinara

Za strah od veterinara najčešće su, kao i kod straha od napuštanja krivi vlasnici jer psa nisu pripremili na novu situaciju. Kako se strah od napuštanja rješava postepenim navikavanjem psa na samoću tako se i psa treba postepeno voditi veterinaru i dati mu da sam istraži ordinaciju.

Strah od vožnje automobilom

Strah se najčešće javlja jer se štenci tijekom procesa socijalizacije nisu upoznali s 'automobilom' odnosno s vožnjom u istom. Također, ako pas koji se primjerice boji veterinara s automobilom ide istom te dvije situacije može protumačiti negativno. Tako će se postepeno javiti strah.

Strah od stepenica ( hodanja gore-dolje)

Najčešće se javlja kod pasa koji se kao štenci prilikom socijalizacije nisu sreli sa stepenicama.

Ako se kao štenci nisu družili s ljudima ili su tijekom života imali negativna iskustva s istima kod njih se može razviti strah od ljudi općenito i/ili strah od nepoznatih ljudi.

Primjerice, mnogi psi iz straha laju i reže na poštare, policajce i općenito uniformirane osobe s kojima se tijekom socijalizacije nisu sretali. Vlasnici najčešće ne rade na eliminiranju tih strahova ili reagiraju tek kad dođe do ugriza.

Strah od djece

Posebno je to opasno ako se pas boji djece, a strah se javlja kod pasa koji se tijekom života nisu družili s djecom.

Također, psi koje djeca doživljavaju kao igračke razvijaju strah jer djecu doživljavaju kao nešto što na njih galami, vuče ih za uši, rep, gura im prsti u oči. Zato upoznavanju djece sa psima treba pristupiti oprezno i postepeno.

Strah od određenih predmeta

Za kraj ostavili smo pseći strah od određenih predmeta. Najčešće su to usisavač, fen i slični predmeti.

Kako pse osloboditi strahova?

Jako teško, pogotovo bez stručne pomoći. Najčešća greška vlasnika jest da problem rješavaju 'na silu'. Želeći rezultate 'preko noći' pse namjerno izlažu strahovima, galame na njih i/ili ih fizički kažnjavaju.

Većina strahova javlja se zbog neadekvatne socijalizacije. Najvažnije od svega jest da mladog psa na vrijeme i na adekvatan način socijalizirate i naučite na većinu situacija s kojima će tijekom života sretati.

Podijelite s nama vaša iskustva

Čarobni štapić, kao niti univerzalna metoda kojom bi se riješili strahovi svih pasa ne postoji. Jer što vrijedi za jednog psa ne vrijedi nužno za drugog psa.

Zanimaju nas zato vaša iskustva sa strahovima pasa, ali i način kako ste ih riješili?! Vaša iskustva napišite u komentarima.

Pročitajte više