Trideset stvari koje vaša mačka mrzi - prvi dio liste koju moraju pročitati svi vlasnici mačaka!

Screenshot: YouTube

MAČKE su uz pse definitivno najpopularniji kućni ljubimci, no za razliku od pasa su ipak malo osjetljivije. Vole se igrati i maziti, no postoje neke stvari koje cijelo vrijeme radimo, a naše mačke ih jednostavno mrze. Ova lista je obavezno štivo za svakog vlasnika ovih krznatih ljubimaca, saznajte koje navike trebate izbjegavati i kako njihov život možete učiniti mnogo jednostavnijim.

1. Glasni zvukovi - Mačke ih mrze, bilo da je riječ o galami ukućana, grmljavini, vatrometu, preglasnoj glazbi...

2. Neočišćena posuda s pijeskom - Mačke brinu o svojoj higijeni. Osjetilo njuha im je puno bolje od našeg, pa nije ni čudo što žele izbjeći neugodne mirise. Redovno čistite njihov WC, inače će vam maca potražiti ljepše mjesto za obavljanje nužde.

3. Stara, osuđena i pokvarena hrana - Biste li vi jeli ovakvu hranu? Naravno da ne. E pa, ni vaša mačka nije ljubitelj hrane koja dugo stoji i na kojoj se skuplja velika količina raznih bakterija.

4. Lijekovi odvratnog mirisa - Baš kao i ljudi, ni mačke ne vole lijekove. Posavjetujte se s veterinarom o "bezbolnijem" i lakšem načinu davanja lijekova.  

5. Agresivno maženje - Mačke se vole maziti, no nemojte pretjerivati i biti pregrubi. Lakše malo, nisu one psi.

6. Borbe za teritorij - Mačke su teritorijalne žitovinje i ne vole kad im druge životinje ulaze u njihov prostor. Svojoj obitelji i drugim mačkama iz kućanstva to mogu oprostiti, no sve ostale mačke smatraju konkurencijom koja im želi ukrasti hranu, igračke, partnere i pažnju vlasnika.

7. Ignoriranje - Mačke vole kad imaju svoj mir, no mrze kad ih ignorirate. Nisu samostalne životinje i vole društvo svojih vlasnika. U takvim slučajevima počnu mjaukati, a u težim slučajevima mogu postati i depresivne.

8. Vožnja u automobilu - Mačke ih ne vole iz više razloga. Jedan od njih je nagla promjena okoline, a i od same vožnje se može pojaviti ošamućenost.

9. Kupanje - Mačke mrze, ali baš mrze kad su mokre. Redovno i često kupanje nije potrebno jer jako dobro brinu o sebi i svojoj higijeni. U slučaju da ih ipak morate okupati, učinite to brzo.

10. Diranje po trbuhu - Za razliku od pasa, mačke mrze kad ih mazite po trbuhu. To im je najosjetljivije područje pa se može dogoditi da vas pokušaju ogrebati ukoliko ih dirate tamo gdje ne smijete.

11. Češljanje - Nisu baš veliki obožavatelj češljanja. Neke mačke to ipak toleriraju zbog navike ako ste ih još kao mačiće počeli češljati.

12. Skraćivanje kandži - Ovo vas ne bi trebalo čuditi. Mačke mrze skraćivanje kandži jer im je to njihovo glavno obrambeno pomagalo, a olakšava im i penjanje.

13. Previše pažnje - Dok psima pažnje nikad nije dosta, mačke su potpuno drukčije. Previše maženja će im biti čista gnjavaža i pokušat će pobjeći od vas na sve moguće načine. Dajte im dovoljno mira i prostora.

14. Nepoznate osobe - Mačke nisu među najdruštvenijim stvorenjima na ovom planetu. Nepoznate osobe izbjegavaju, pogotovo malu djecu koja ih cijelo vrijeme žele držati u rukama.

15. Boce s vodom - Kao što već znamo, mačke ne vole kad su mokre. Iz istog razloga ne vole ni tu čudnu stvar koja u sebi čuva vodu koja im je draga samo kad su žedne.

Pročitajte sutra na Index Ljubimcima ostalih petnaest stvari koje vaše mačke mrze! Jedna od tih stvari će vas možda razočarati, a dobit ćete i jedan vrlo važan savjet!

Pročitajte više