Tuljan izronio iz vode pa uplašio polarnog medvjedića, njegova reakcija je hit

Screenshot: YouTube

POLARNI medvjedi su životinje koje nemaju prirodnog neprijatelja, no za tu ulogu pobrinuo se čovjek. Polarne medvjede ubrajamo u ugrožene vrste zbog pothranjenosti i gladovanja uzrokovanog gubitkom staništa. Zbog velikog rasta temperature, led Sjevernog ledenog mora na kojem medvjedi love tuljane počinje se ranije otapati pa se oni povlače na kopno prije nego što prikupe dovoljno masnog tkiva. Nedostatna prehrana dovodi do smanjenog preživljavanja majki i mladunaca.

Polarni medvjed je odličan plivač, a zamijećen je na udaljenostima do čak tristo kilometara od obale. Mužjak može biti viši od tri metra i težiti do osamsto kilograma. Jednom u tri godine ženka u snježnom brlogu donosi na svijet do četiri potpuno slijepa mladunca, koja teže samo kilogram. Osjet njuha izuzetno im je razvijen pa mogu osjetiti tuljana na dva kilometra udaljenosti i jedan metar dubine ispod snijega.

Iako su tuljani temelj njihove prehrane, hrane se i morževima, pticama, jajima, školjkama i rakovima. U ovom simpatičnom videu možemo vidjeti mamu medvjedicu i dvoje mladunaca. Jedan se zabavlja dok drugi uči loviti i s medvjedicom čeka dugo očekivan plijen - tuljana. Na kraju te priče tuljan, koji svakih trideset minuta mora izaći na površinu kako bi udahnuo, ipak odluči "posjetiti" malog nezainteresiranog medvjedića. Pojava tuljana jako ga prestraši, a njegova smiješna reakcija na to sve govori. Pogledajte je u videu koji slijedi. 

Pročitajte više