U čakovečkom skloništu Prijatelji i dalje živi 800 pasa, a pomoći nema dovoljno

Helping Animals

OGROMAN, mogli bismo reći, povijesni projekt za Hrvatsku, onaj kastracije pasa u romskim naseljima Međimurja je skoro priveden kraju, no nije gotovo jer se u skloništu za životinje Prijatelji u Čakovcu ne nazire njegov kraj.

Aleksandra Hampamer, voditeljica skloništa, izjavila je što se sve dešavalo u skloništu.

"Kako to obično biva, svjetla pozornice se ugase, a iza sve ostane jako puno posla. U samo dva mjeseca prošle godine u sklonište je ušlo preko 500 pasa iz romskih naselja, a što je obično brojka godišnjeg ulaza, uz napomenu da su to uglavnom bili psi koji se nisu mogli vratiti natrag nakon kastracije - bolesni, ranjeni, trudne kujice, štenci...

Zato danas sklonište broji gotovo njih 800. Da svatko od njih pojede kilu starog kruha na dan, potrebno je mjesečno samo za to mjesečno 24.000 kn. A slažete se, psi ne mogu jesti stari kruh.

Dolazi i vrijeme ponovnog cijepljenja protiv bjesnoće pasa preuzetih iz romskih naselja što je 150 kn po psu puta njih 500 = 75.000 kn. Ove godine sklonište je primilo već preko 200 pasa, a među njima opet mnogi ranjeni ili bolesni, poput dvaju muških štenaca pronađena u polju 150 metara od bolnice.

Prepuni krpelja, ostavljeni su da skapavaju od žeđi i gladi u staroj plastičnoj kadici. Da, netko se potrudio navući vreću na kadicu koja je trebala glumiti krov. Kad su volonteri stigli po njih, ono što su vidjeli bilo je nešto što se ne viđa često.

Uši, oči, pazusi, šape, trbuh, sve je bilo prekriveno tisućama krpelja koji su iz njih isisavali krv. I to u gradu koji je proveo svoju zakonsku obavezu kontrole svih psa po kućanstvima i propisao mjeru trajne sterilizacije kao mjeru kontrole razmnožavanja.

No, unatoč tome, napuštanja se i dalje događaju, a psi završavaju u poljima, jarcima, pumama, na sajmištu poslije sajmenog dana i tko zna gdje još."

Iz skloništa stoga mole sve dobre ljude da im pomognu u pokrivanju ogromnih troškova koje imaju uplatom donacije na njihov račun HR3323400091116025375, model 02, poziv na broj 888, ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec, ili paypal: info@prijatelji-zivotinja.org

Molimo pomognite njima kako bi oni mogli i dalje pomagati našim dlakavim prijateljima.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više