Uoči Božića veterinari izdali ozbiljno upozorenje!

Foto:123rf.com

 JESTE li znali da 30 posto kunića, impulzivno kupljenih kao uskrsno iznenađenje, zbog neodgovarajuće skrbi i stresa ugine tjedan dana nakon Uskrsa? Ostatak završava u skloništima ili ih vlasnici puštaju u prirodu.

Kao neželjene životinje, većina kunića koji su trebali bit uskrsno iznenađenje ne dočeka prvi rođendan.

Bolje sreće nisu niti ostale vrste ljubimaca koje se poklanjaju uoči velikih blagdana, poput Božića koji je pred vratima!

Kako bi što manje životinja kao neželjeni ljubimci završilo u skloništima za napuštene životinje PDSA, najpoznatija britanska organizacija koja okuplja veterinare izdala je priopćenje u kojem sve koji razmišljaju o nabavci kućnog ljubimca ili o poklanjanju istog nekome drugome upozoravaju da izbjegavaju impulzivnu kupnju životinja!

Pozivajući se na statistike navedene organizacije cornwalllive.com navodi kako čak četvrtina Britanaca psa ili mačku nabavlja bez ikakvog prethodnog informiranja o životinji koju nabavljaju.

Nažalost, to znači da takvi vlasnici ne znaju kako se brinuti o svojim ljubimcima odnosno što im je potrebno za zdrav i sretan život.

Konkretno, od 4200 vlasnika ljubimaca starijih od 18 godina koji su sudjelovali u istraživanju, njih 22 posto priznalo je kako je brinuti se o ljubimcu puno teže nego što su očekivali prije nabavke ljubimca.

Također, zabrinjavajuć je i podatak da velik broj vlasnika prije kupnje nije imao predodžbu koliko držanje kućnih ljubimaca zapravo košta.

Primjerice, mnogi vlasnici prije kupnje procjenjivali su kako bi ih njihov ljubimac tijekom cijelog života mogao koštati 500 funti, što je naravno daleko od stvarnih troškova koji su 10 ( i više puta) veći od njihove predodžbe!

Kad shvate da je briga o ljubimcu puno teža nego što su mislili, a cijena hrane, poslastica, opreme, igrački i veterinarskih troškova višestruko veća nego što su očekivali, mnogi koji psa kupe impulzivno i bez prethodnog istraživanja svoje ljubimce nažalost napuštaju!

Kako u Velikoj Britaniji, tako i u Hrvatskoj te u ostatku svijeta!

Zato ako za Božić nekoga (ili sebe) planirate razveseliti ljubimcem, prije nego to učinite postavite si pitanje: Što će s tom životinjom biti ako se nekom njegov poklon ne svidi odnosno kad shvati da je biti vlasnik ljubimca obaveza, puno veća od očekivane?

Pročitajte više