Upečatljivim performansom u Zagrebu obilježen Međunarodni dan prava životinja

Foto: Karlo Klasić/Pixsell

Na Međunarodni dan prava životinja, koji se diljem svijeta obilježava 10. prosinca, Prijatelji životinja imali su upečatljiv performans na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, kojim su poručili stop zlostavljanju, mučenju i ubijanju životinja u raznim industrijama.

Kako bi poruka bila što upečatljivija, aktivisti su držali velika crvena slova koja su tvorila riječ "stop", kao i potresne i dojmljive fotografije koje prikazuju patnju životinja koje se iskorištavaju za eksperimente, u zoološkim vrtovima, u industriji hrane, kože, krzna itd.

Cilj performansa bio je ukazati na golemu nepravdu koja se čini životinjama i naglasiti da vrijednost njihova života, kao i njihova prava, ne ovise isključivo o njihovoj  iskoristivosti i ljudskoj percepciji, priopćeno je iz udruge.

Imaju jednake ciljeve kao i pokret za ljudska prava

"Aktivisti performansa ujedno su i zagovornici prava životinja te vjeruju da je pogrešno životinje tretirati kao potrošnu robu ili kao 'sredstvo' i time im oduzimati prava, jednako kao što je iz istih razloga pogrešno tretirati na isti način i ljude", navedeno je.

Naime, pokret za zaštitu prava životinja ima jednake ciljeve kao i pokret za ljudska prava, zbog čega se Međunarodni dan prava životinja obilježava ciljano na Međunarodni dan ljudskih prava. 

"Životinje su danas u tolikoj mjeri potlačene da se prava svjesnih jedinki i njihovih jasnih želja za vlastitim životom potpuno izgube u svrsi masovne ljudske proizvodnje", objasnili su.

"Ono što je nama jedan obrok - njima je život"

No, Prijatelji životinja naglašavaju da ne treba zaboraviti da su i ne tako davno robovlasnici imali potpunu vlast nad životom svojeg roba, žene bile potpuno podređene muškarcima i sl., stoga treba mijenjati i status životinja.

"Glasni smo protiv svih oblika diskriminacije, pa tako i specizma, odnosno diskriminacije na osnovi vrste. Sve životinje zaslužuju naš obzir i suosjećanje, a ugrožavanje njihovih prava tiče se svih nas. Ono što je nama jedan obrok, čizma, kaput ili puder, njima je njihov život", izjavila je Vlatka Balaš Cerjak iz Prijatelja životinja.

Prijatelji životinja već više od 20 godina obilježavaju ovaj dan, pozivajući sve da ga obilježe edukacijom o pravima životinja i aktivizmom. 

Pročitajte više