Upoznajte preslatke male pomerance i saznajte sve o njima

123rf.com

NEDUGO nakon što se pojavio na Facebooku (2009.), pas Boo od strane američkih medija proglašen je 'najslađim psom na internetu'.

Kako je on postao 'najslađi na internetu', pasmina kojoj Boo pripada postala je toliko popularna da je svi, pogotovo najmlađi, žele imati za svog ljubimca. Razlog? Boo izgleda kao živi plišani medo.

Riječ o njemačkom patuljastom špicu, na ovim prostorima poznatijem pod nazivima 'pomeranac', 'pomeranijski špic' i 'Boo pas'.

Pasmina je to koja potječe iz njemačke povijesne pokrajine Pomeranije (Pomorje). Njezin internacionalni naziv glasi ' pomeranian', a na ovim prostorima se pak koriste njegove izvedenice.

Riječ je o pasmini bogate povijesti. Prema nekim izvorima jedan od najstarijih uzgajivača ove pasmine bio je i Michelangelo, a prema legendi jedan pomeranac bio je uz njega dok je oslikavao Sikstinsku kapelu.

Osim njega, kao vlasnici njemačkih patuljastih špiceva spominju se i druge povijesne ličnosti poput engleske kraljice Viktorije, američkog predsjednik Theodora Roosevelta, a navodno su dva pomeranca preživjela potonuće Titanika.

The best Models, uzgajivačnica njemačkih patuljastih špiceva, piše kako je njemački patuljasti špic jedna od najinteligentnijih patuljastih pasmina pasa koja lako i brzo uči. Vrlo je prilagodljiv, a zbog malene veličine jednostavno ga je voditi svugdje sa sobom.

Nije zahtjevan i zadovoljit će se i kraćim šetnjama, a pas se satima zna sam igrati omiljenim igračkama. No, prije svega ne smijete zaboraviti kako nabavljate psa koji voli društvo i ne smije predugo boraviti sam kod kuće.

Također, iako je malen i nuždu može obaviti na terasi, on kao i veliki psi ima potrebu izaći van i družiti se s drugim psima. Vole djecu, ali ne vole da ih ona tretiraju kao igračke (previše su osjetljivi da bi ih se stalno nosilo). Zato se ne preporučuju maloj djeci.

Što se održavanja dlake tiče, nije zahtjevno i uz malo truda možete naučiti kako ga sami urediti.

Dovoljno je da ga jednom tjedno dobro pročešljate kako biste odstranili otpalu poddlaku, a samim time ćete imati i manje dlaka po kući te iščetkati eventualnu nečistoću koja lako silazi s ovog tipa dlake.

Pozivamo vas da prije nego nabavite ovog psa razmislite što ćete s njim kad izađe iz mode ili kad dijete shvati da pas ne voli da ga se tretira kao igračku?! 

Pročitajte više